Mai prost decât un câine?

Devoțional zilnic 19 aprilie 2020

Învaţă pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze şi, când va îmbătrâni, nu se va abate de la ea. Proverbele 22:6

Fiul meu avea aproape doi ani când ne-am dus în vizită la nişte prieteni care aveau şi ei copii mici. În timp ce eram în sufragerie, l-am văzut pe băiatul meu urcând patru trepte şi pregătindu-se să sară. „Stop!” am strigat. M-am repezit la el şi i-am explicat prin cuvinte şi semne că, dacă va sări, se va lovi şi va plânge. M-a luat cu seriozitate de mână şi m-a lăsat să-l conduc jos de pe scări.

După ce unul dintre părinţi şi-a pus întrebarea dacă nu cumva încercam să-l educ înainte de a fi destul de mare ca să înţeleagă, am decis să fac din acest lucru obiectul meu de studiu. Ştiinţa medicală ne spune că fătul este afectat de ce mănâncă mama, de starea ei de spirit sau de starea emoţională şi chiar şi de muzica la care îl expune mama.

Am descoperit şi faptul că puii de căţel pot începe să fie dresaţi imediat ce simt aduşi acasă. Păşind primul pe uşa de la intrare şi lăsându-l pe căţeluş să te urmeze, el învaţă că aceea este casa lui şi că el îţi aparţine. Vârsta recomandată pentru dresaj în vederea supunerii este între şase şi opt săptămâni. M-am gândit că sigur copilaşul meu este mai deştept decât un câine, aşa că ar trebui să-l educ de la naştere, nu?

Un exemplu biblic de îndrumare parentală conştiincioasă şi după placul lui Dumnezeu este copilul Samuel, care, la vârsta de aproximativ trei ani, a fost adus de mama lui să îi slujească lui Dumnezeu împreună cu preotul Eli. Chiar şi la o aşa vârstă fragedă, acesta a dat dovadă de un caracter nobil şi plăcut Domnului. Biblia povesteşte: „Elcana s-a dus acasă, la Rama, şi copilul a rămas în slujba Domnului, înaintea preotului Eli” (1 Samuel 2:11). O descriere minunată poate fi găsită în capitolul 55 din Patriarhi şi profeţi.

Acelora care cred că nu poţi educa un copil până la vârsta de trei sau patru ani, daţi-mi voie să le spun: „Nici copilul tău nu este mai prost decât un câine! Am fost creaţi după chipul lui Dumnezeu – aşa că educă-l devreme, nu vei regreta!”

Te laud, Doamne, că pot să îi educ pe copiii mei încă de la naștere!

Marilyn Armayor

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro