Mardoheu

Devoțional zilnice 16 august 2018

Toţi slujitorii împăratului, care stăteau la poarta împăratului, plecau genunchiul şi se închinau înaintea lui Haman, căci aşa era porunca împăratului cu privire la el. Dar Mardoheu nu-şi pleca genunchiul şi nu se închina. (Estera 3:2)

1972. În faţa comisiei de recepţie a recruţilor pentru serviciul militar, după consultarea fişei personale, comandatul a spus: „Văd că eşti adventist.” „Da”, am răspuns. „Sper să nu avem probleme”, a fost replica binevoitoare. De-a lungul serviciului militar, am înţeles ca acesta era apelul de a nu face „steag” din credinţa mea, tolerată oarecum de superiori, într-o vreme de ateism incisiv, ajungând în scurt timp un protejat al lor. Era vremea trăirii unei mărturii tăcute.

Mardoheu, un exilat evreu, slujitor la curtea lui Ahaşveroş, care stătea la poarta cetăţii Susa, înţelegea să îşi păstreze credinţa strămoşească, acceptând să se închine doar lui Dumnezeu, fiind în acelaşi timp credincios conducătorului ţării. Orgoliul lui Haman, noul dregător al împăratului, supărat pe atitudinea lui Mardoheu, a declanşat un proces care s-a terminat cu un decret imperial de nimicire a evreilor din toate ţinuturile împărăţiei. Dumnezeu intervine şi Îşi salvează poporul de la pieire. Alături de alţi credincioşi din împărăţie, care se rugau împreună cu Mardoheu şi Estera, Dumnezeu i-a folosit pe cei doi în lucrarea de salvare a unui popor, amândoi ajungând apropiaţii împăratului.

„Lumea protestantă de astăzi vede în mica grupă a păzitorilor Sabatului un Mardoheu la poartă. Caracterul şi comportarea sa, care exprimă respect faţă de Legea lui Dumnezeu, sunt o continuă mustrare pentru cei care au dat la o parte temerea de Dumnezeu şi calcă în picioare Sabatul Său; acest intrus nepoftit trebuie – prin unele mijloace – să fie înlăturat din cale… Acum, ca şi în zilele lui Mardoheu, Domnul va apăra adevărul şi poporul Său.” (Mărturii pentru biserică, vol. 5, pp. 450–451)

Trăim într-o lume deranjată de idealurile şi obiectivele unei vieţi curate şi sfinte. Dumnezeu are nevoie de mărturia noastră tăcută, trăită în Hristos, cu un cuget curat, iubire şi spirit de sacrificiu şi slujire.

Doamne, ajută-mă să fiu epistola Ta pentru cei din jurul meu, ca să fie şi ei câştigaţi pentru veşnicie!

Iosif Suciu, pastor, Conferinţa Transilvania de Sud

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro