Matia – formalitate și rutină

Devoțional zilnic 2 octombrie 2019

Au tras la sorţi, şi sorţul a căzut pe Matia, care a fost numărat împreună cu cei unsprezece apostoli. Fapte 1:21

Are şi rutina avantajele ei. Ştii ce să faci. Nu-ţi mai baţi capul să inventezi ceva nou. Nu-ţi asumi nicio răspundere în caz de eşec. Nu te expui niciunui risc suplimentar. Consum minim de energie, rezultate garantate.

Apostolii, rămaşi singuri după înălţarea Domnului, au început să se mişte şi primul lucru la care s-au gândit a fost acela de a ocupa locul rămas vacant prin pierderea lui Iuda Iscarioteanul. Au stabilit condiţiile de preselecţie, au comparat rezultatele şi au tras la sorţi. Instrucţiunile au fost urmate întocmai. Nu s-a strecurat niciun viciu de formă. Legal, totul era perfect. Doar că viaţa este mai complicată decât pare şi nu poate fi redusă la simple reguli de procedură.

Dacă pui doi oameni înaintea adunării şi arunci sorţul, sigur unul dintre ei va fi ales, iar celălalt va rămâne în rezervă. Indiferent de metoda folosită, dacă ai numai doi candidaţi, nu poate fi un alt ales decât unul dintre cei doi.

Probabil că, în mintea ucenicilor, ocuparea locului vacant a devenit o prioritate, deoarece nu se puteau încă desprinde de mania ocupării locurilor în ierarhie. Este de notat că Mângâietorul încă nu venise şi procesul conducerii era încă în formare. Ceata ucenicilor rămaşi singuri încerca să suplinească lipsa Maestrului, iar adevăratul Conducător încă nu-Şi luase în primire postul. Era încă o perioadă de provizorat şi tranziţie. Cu siguranţă că, dacă apostolii ar fi luat în consideraţie alte priorităţi şi ar fi aşteptat puţin cu ocuparea locului vacant, istoria bisericii ar fi fost alta.

Succesul la un pas de tine:

Recunoaşte valoarea instrucţiunilor, dar mai ales identifică priorităţile, pentru a nu da loc hazardului şi rutinei să determine soluţii ieftine.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro