Microplasticele din apa de băut, aparent neprimejdioase pentru sănătate, dar nu inofensive

Organizaţia Mondială a Sănătăţii precizează, în urma unei analize a studiilor legate de prezenţa microparticulelor de plastic în apa de băut, că microplasticele din această sursă „nu par să prezinte un risc pentru sănătate”, dar că este nevoie de mai multe investigaţii care să garanteze consumatorilor că acest lucru este adevărat.

Microplasticele pătrund în sursele de apă potabilă în special prin deversarea apelor reziduale, dar acest proces are loc și în cursul etapelor de îmbuteliere și ambalare, prin folosirea dopurilor de plastic, potrivit OMS.

Cele mai multe particule de plastic din apă au un diametru de peste 150 de micrometri și sunt eliminate prin excreţie din organismul uman, însă raportul OMS menţionează că „particulele mai mici au o probabilitate mai mare de a traversa peretele intestinal și de a ajunge la alte ţesuturi”.

„Pentru aceste particule de dimensiuni mai mici, în cazul cărora datele existente sunt insuficiente, trebuie să știm mai multe despre ce anume este absorbit, despre distribuţia și impactul acestora”, a declarat Jennifer De France, expert tehnic în cadrul OMS, unul dintre autorii raportului.

La rândul său, Maria Neira, directorul Departamentului de sănătate publică din cadrul OMS, a subliniat nevoia de a colecta urgent mai multe date despre impactul microplasticelor asupra sănătăţii, având în vedere răspândirea lor.

„Ţinând cont de puţinele informaţii pe care le avem, microplasticele din apa de băut nu par să prezinte un risc pentru sănătate, la nivelul la care sunt acum. Dar avem nevoie să cercetăm mai mult. Avem nevoie, de asemenea, să oprim creșterea poluării cu plastic la nivel mondial”, a precizat Neira.

Microplasticele nu au fost dovedite a fi nocive pentru om, dar acest lucru nu înseamnă că sunt inofensive, punctează Alice Horton, cercetătoare în domeniul microplasticelor în cadrul Centrului Naţional Britanic de Oceanografie, subliniind că temerile cu privire la microplasticele din apa de băut se leagă de expunerea noastră permanentă la microplastice „provenind de la un număr mare de surse, apa potabilă fiind doar una dintre acestea”.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii le recomandă furnizorilor de apă potabilă și autorităţilor de reglementare să acorde atenţie eliminării agenţilor patogeni microbieni și a substanţelor chimice cunoscute a fi nocive pentru sănătatea umană ţinând cont și de faptul că tratarea apei uzate poate elimina peste 90% dintre microplasticele din apă.

La nivel global, oamenii ingerează în fiecare săptămână 5 grame de plastic, echivalentul unui card pe săptămână, a fost concluzia unui studiu publicat anul acesta de Universitatea Newcastle din Australia, la cererea organizaţiei World Wide Fund for Nature. Raportul, care reprezintă o compilaţie a peste 50 de studii, a arătat că indivizii ar putea ingera 250 de grame de microparticule și de particule de plastic pe parcursul unui an.

Potrivit studiului, particulele de plastic ingerate provin în principal din apă (1.769 de particule de plastic săptămânal, fie că este vorba de apa îmbuteliată, fie de apa de la robinet), din fructe de mare (182 de microparticule pe săptămână), dar și din sare și din bere.

„Este limpede că problema microplasticului este una globală. Chiar dacă ţările își curăţă curtea, nu înseamnă că vor fi în siguranţă, pentru că aceste bucăţi mici de plastic pot pătrunde prin alte surse”, a declarat cercetătoarea Kala Senathirajah.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro