Moștenire pentru toată viața

Devoțional zilnice 9 septembrie 2018

Nu întoarceţi nimănui rău pentru rău. Urmăriţi ce este bine înaintea tuturor oamenilor. Dacă este cu putinţă, întrucât atârnă de voi, trăiţi în pace cu toţi oamenii. – Romani 12:17-18

Operele uimitoare ale unor oameni au fost apreciate doar după moartea lor. În 1927, Max Ehrmann (1872–1945) a scris poemul lui în proză „Desiderata” („Lucruri dorite”). El a murit pe 9 septembrie 1945 şi textul scris de el a rămas în mare parte necunoscut până la începutul anilor 1970, când din greşeală s-a spus că este o lucrare anonimă din 1692. Textul sună astfel: Mergi domol prin gălăgie şi pripă şi aminteşte-ţi câtă pace ar putea fi în linişte. Pe cât posibil, fără să te dai bătut, fii în bună înţelegere cu toată lumea. Spune adevărul tău calm şi limpede şi ascultă-i pe ceilalţi, chiar pe proşti şi pe ignoranţi; şi ei au povestea lor. Evită-i pe cei zgomotoşi şi agre-sivi, ei îți tulbură sufletul.

Dacă te compari cu alţii, poţi să devii încrezut sau plin de amărăciune; pentru că întotdeauna vor fi alţii mai mari şi alţii mai mici decât tine. Bucură-te de împlinirile tale, la fel ca şi de planurile tale. Păstrează interes pentru profesia ta, dar fii modest; e o adevărată avere în vremurile de restrişte. Fii precaut în afaceri, fiindcă lumea este plină de şmecheri. Dar nu lăsa aceasta să te orbească în ceea ce înseamnă virtute; mulţi oameni se luptă pentru idealuri înalte şi, pretutindeni, viaţa e plină de eroism.

Fii tu însuţi. În special nu simula afecţiunea. Nici nu fi cinic în privința dragostei, pentru că în fața tuturor necazurilor și descurajării, ea reînvie mereu ca iarba. Ia cu bunătate sfatul anilor, cu gingăşie, lăsând tinereţii ce-i al tinereţii. Cultivă forţa de spirit, ca să te apere la nenorocire. Dar nu te chinui singur cu închipuiri. Multe temeri sunt născute din oboseală şi singurătate.

Dincolo de o disciplină sănătoasă, fii blând cu tine însuţi. Tu eşti un copil al universului, nu mai puţin decât copacii şi stelele; ai şi tu un drept să fii aici. Şi, indiferent dacă înţelegi sau nu, universul îşi urmează cursul aşa cum trebuie. Prin urmare, fii în pace cu Dumnezeu, indiferent cine crezi tu că este El şi oricare ar fi eforturile şi aspiraţiile tale, în zgomotoasa confuzie a vieţii, păstrează pacea în sufletul tău. Cu toate prefăcătoriile, cu toate sclaviile şi cu toate visurile zdrobite, este totuşi o lume frumoasă. Fii vesel! Străduieşte-te să fii fericit!

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro