Motivația supremă

Devoțional zilnice 16 mai 2018

Orice faceţi, să faceţi din toată inima, ca pentru Domnul, nu ca pentru oameni. – Coloseni 3:23

Aristotel spunea: „Calitatea nu este un act, este un obicei.” Obiceiul ca întotdeauna să încerci să îmbunătăţeşti calitatea lucrului pe care îl întreprinzi. Aceasta era filosofia lui Antonio Stradivari (1644–1737), marele lutier italian (confecţiona viori), ale cărui instrumente sunt renumite şi astăzi pentru calitatea tonală excepţională. De exemplu, pe 16 mai 2006 s-a vândut o vioară Stradivari din 1707 la o licitaţie din New York cu 3,5 milioane de dolari. O altă vioară Stradivari expusă la Muzeul Ashmolean, din Anglia, valorează aproape 15 milioane de dolari. De ce sunt atât de valoroase instrumentele Stradivari (în italiană) sau Stradivarius (în latină) autentice?

Experţii spun că totul depinde de abilitatea de a alege lemnul potrivit, de instrumentele adecvate, cea mai bună formă pentru instrument şi un lustru bun, care contribuie la calitatea excepţională a acestor instrumente muzicale fabricate manual. Despre lemn, lutierul maghiar Tibor Szemmelveisz explică: „Poate exista o diferenţă imensă a calităţii chiar şi în cazul bucăţilor de lemn care provin de la acelaşi copac, dacă lemnul vine din partea de sud sau de nord a copacului sau din partea de sus sau de jos a pantei.”

Mulţi oameni ar vrea să primească onoarea pe care a primit-o Stradivari pentru realizările sale, dar poate nu ar vrea să plătească preţul plătit pentru dedicarea lui. Pentru a aduce o contribuţie de valoare în această viaţă, noi trebuie să ne biruim tendinţele naturale înspre lene şi mediocritate şi să ne perfecţionăm continuu.

Ronnie Oldham spunea foarte bine: „Excelenţa este rezultatul faptului de a-ţi păsa mai mult decât cred alţii că este înţelept, de a risca mai mult decât cred alţii că este sigur, de a visa mai mult decât cred alţii că este practic şi de a aştepta mai mult decât cred alţii că este posibil. Înseamnă a fi devotat unei execuţii de înaltă calitate care produce rezultate uimitoare de lungă durată. Excelenţa înseamnă să crezi în îmbunătăţirea constantă şi niciodată să nu fii mulţumit cu ceva mai prejos decât ar putea să fie. Înseamnă calitate ca stil de a trăi.”

Există oameni mai motivaţi decât alţii. Indiferent care este poziţia noastră, noi avem o motivaţie mult mai înaltă de a ne îmbunătăţi constant: pentru a-I da slavă lui Dumnezeu. Pavel spune astfel: „Orice faceţi, să faceţi din toată inima, ca pentru Domnul, nu ca pentru oameni” (Col. 3:23). Orice face Dumnezeu, El întotdeauna o face desăvârşit, şi noi, ca ambasadori ai Săi, ar trebui să facem tot ce putem mai bine.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro