Mulțimea și pericolele ei

DEVOTIONAL EXPLO 3 martie 2018

O mulţime de oameni de tot soiul s-au suit împreună cu ei; aveau şi turme însemnate de oi şi boi. (Exodul 12:38)

S-au emis diferite păreri pentru a identifica această „mulțime de oameni de tot soiul”. Unii consideră că ei sunt băştinaşi egipteni care, impresionaţi de puterea Dumnezeului evreilor, au căutat să fie părtași la binecuvântările acelora care Îi slujeau Lui. Pe de altă parte, ei pot fi dintre cei nemulțumiți sau oprimați, care au dorit să scape de tirania faraonului egiptean. Alţii i-au identificat drept rămăşiţele hicsoşilor sau ale altor semiţi care fuseseră reţinuţi de faraon şi care acum au folosit ocazia să scape, părăsind Egiptul. O altă părere este că erau descendenţi ai evreilor care s-au amestecat cu egiptenii prin căsătorie.

Deşi nu cunoaştem precis identitatea acestor oameni care s-au unit cu evreii triumfători în acel ceas al exodului, mai târziu ei apar din nou în prim-planul istoriei poporului lui Dumnezeu. Ei au fost întotdeauna aceia care au regretat primii plecarea lor din Egipt şi au privit înapoi tânjind după „delicatesele” lui (Numeri 11:4-6).

Indiferent de identitatea acestei „mulțimi de oameni de tot soiul”, ei se definesc printr-o credință slabă, instabilă și o viziune neclară cu privire la scopul și puterea lui Dumnezeu. Ei sunt din acel „cor” care „dă tonul” la „cântecul nemulțumirilor”.

Se poate ca și noi să ne identificăm cu această „tagmă ilustră” atunci când alegem să ne pierdem credința, viziunea sau ne lăsăm pradă descurajării și nemulțumirii. Uneori suferim din lipsă de clarviziune, de încredere în călăuzirea divină sau din cauza amânării sau a neîmplinirii așteptărilor noastre.

Dumnezeu dorește să ne conducă la o maturizare a credinței și viziunii noastre spirituale: „Să nu te iei după mulțime ca să faci rău și, la judecată, să nu mărturisești trecând de partea celor mulți, ca să abați dreptatea” (Exodul 23:2).

Această mulțime poate reprezenta totuși o forță distructivă. Ea are capacitatea de a se opune și de a împiedica împlinirea planurilor divine. Puterea acestei influențe poate distruge pacea care survine din încrederea în călăuzirea divină.

Dumnezeu dorește să ne dea puterea de a hotărî să stăm de partea Lui, indiferent cât de mulți sau influenți sunt cei din societatea în care trăim.

Să avem încredere în El și în conducerea Sa întotdeauna! Numai lângă El vom avea bucuria biruinței finale.

Cezar Spătărelu, pastor, Conferința Muntenia

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro