Nepotul lui Pavel – inițiativă și acțiune

Devoțional zilnic 4 noiembrie 2019

Fiul surorii lui Pavel a auzit de această cursă, s-a dus în cetăţuie şi a spus lui Pavel. Fapte 23:16

Cine s-ar fi gândit că un copil poate fi un factor important de reuşită intr-o acţiune atât de tensionată şi plină de pericole, cum începea să se prefigureze cea din viaţa lui Pavel?

Iudeii puseseră la cale un complot împotriva lui. A doua zi preoţii urmau să ceară căpitanului o nouă înfăţişare a lui Pavel înaintea lor, iar în drum spre locul de şedinţă, un grup de iudei aveau să-i ia prin surprindere pe soldaţii din escorta romană şi aveau să-l omoare pe Pavel. Acţiunea era plănuită să se desfăşoare cu aşa rapiditate, încât căpitanul să nu aibă timp să intervină. Grupul de vreo patruzeci de combatanţi iudei au făcut un jurământ că nu vor mânca şi nu vor bea nimic până nu-şi vor vedea îndeplinită această misiune cu iz de asasinat.

Fiul surorii lui Pavel se învârtea printre oamenii care se foiau încoace şi încolo în timp ce discutau detaliile complotului. Cum a auzit despre ce era vorba, a devenit foarte atent la fiecare cuvânt. În clipa următoare, el s-a simţit chemat de Dumnezeu să intervină. Primul lucru pe care l-a făcut a fost să alerge imediat la unchiul lui, pentru a-i da de ştire despre cele ce se puneau la cale. El avea încredere că unchiul Pavel ştia mai departe cum să procedeze cu informaţiile primite, pentru a dejuca planul celor răi. Probabil că iudeii complotişti au regretat profund jurământul de a nu mânca şi a nu bea până la împlinirea dorinţei lor setoase de sânge, întrucât a doua zi, la vremea acţiunii proiectate de ei, Pavel se afla în siguranţă, pe drumul spre Cezareea.

Succesul la un pas de tine:

Nu dispreţui devotamentul şi capacitatea de acţiune a celor tineri şi fără experienţă. Ei pot schimba radical situaţia, atunci când li se acordă încredere.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro