Nevasta lui Pilat – intervenție ineficientă

Devoțional zilnic

Pe când sta Pilat pe scaun, la judecată, nevastă-sa a trimis să-i spună: „Să n-ai nimic a face cu neprihănitul acesta, căci azi am suferit mult în vis din pricina lui.” Matei 27:19

Dumnezeu a încercat să ajungă la inima lui Pilat prin intermediul soţiei sale. Nu poate fi vorba de predeterminare în cazul lui Pilat din Pont, guvernatorul Iudeii, care i-a conferit procesului şi condamnării lui Hristos nota oficială a Imperiului Roman. Alegerea şi responsabilitatea personală au jucat rolul major în determinarea vinovăţiei sale, în condamnarea la moarte a Mântuitorului. Spălarea formală a mâinilor era mai degrabă o încercare disperată de liniştire a conştiinţei, decât o demonstraţie autentică de nevinovăţie.

Intervenţia nevestei lui Pilat s-a dovedit ineficientă, deşi forţa ei de acţiune era demnă de luat în serios. Visul soţiei sale ar fi putut fi pentru Pilat un argument definitiv în clasarea cazului lui Isus din Nazaret, dar preferinţa sa a mers în direcţia cererii arzătoare a conducătorilor religioşi ai iudeilor. Prins în focul încrucişat al evidenţelor de nevinovăţie şi al voinţei populare greşite, decizia guvernatorului a mers în mod deliberat în favoarea curentului opiniei publice. Demnitatea sa de roman adevărat a fost umbrită serios de alunecarea spre populism ieftin şi de circumstanţă.

La ziua judecăţii de pe urmă, Pilat nu se poate scuza cu argumente care să facă trimitere la nevoia de ordine şi armonie socială. Prin visul soţiei sale, Dumnezeu echilibra presiunea psihică sub care Pilat era silit să lucreze, dar el a ales greşit, în cunoştinţă de cauză.

Succesul la un pas de tine:

Dumnezeu va fi la fel de binevoitor şi va crea condiţii de alegere optime fiecăruia care vrea să ţină cont de voia Sa. Succes în bunele alegeri!

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro
Leave a CommentSubmit