Nici o altă Evanghelie

Aliniați 15 persoane și rugați pe fiecare să șoptească la urechea celui de lângă el aceeași propoziție din trei cuvinte. Știți ce se întâmplă: povestea se schimbă inevitabil. Auzim diferit; vocabularele noastre sunt diferite; iar unii dintre noi ”îmbunătățim” povestea cu elemente personale.

Așa este și cu vestea bună a mântuirii. Variantele populare includ: „Ești mântuit dacă asculți și urmezi pe Isus” sau „Isus umple golul dintre efortul tău și așteptările legii lui Dumnezeu.” Chiar și apostolul Pavel – la doar 30 de ani de la învierea lui Isus – s-a plâns de „o altă Evanghelie” (Gal. 1: 6) care a apărut imediat în spatele predicării și învățăturii sale, având ca scop atragerea noilor credincioși înapoi în ghearele legalismului.

De aceea Pavel a scris ceea ce trebuie să recitim mereu: ” Căci prin har aţi fost mântuiţi, prin credinţă. Şi aceasta nu vine de la voi, ci este darul lui Dumnezeu. Nu prin fapte, ca să nu se laude nimeni. ”(Efeseni 2: 8, 9). Este nevoie de un mare har pentru a nu-ți asuma merit pentru ceea ce numai Isus ar putea face. Orgoliul noastră insistă că  ”Dumnezeu îi ajută pe cei care se ajută singuri.” Dar Evanghelia curată încă declară: ”Dar Dumnezeu Îşi arată dragostea faţă de noi prin faptul că, pe când eram noi încă păcătoşi, Hristos a murit pentru noi.” (Rom 5: 8).

Harul este adevărul cu nimic îmbunătățit despre modul în care ne mântuiește Dumnezeu. Nu există altă evanghelie.

Deci, rămâneți în har. -Bill Knott

Bill Knott – este redactor al revistei Adventist Review. Articolul a fost publicat în numărul din 28 mai 2021.

Traducere: Adina Păltineanu

Articolul Nici o altă Evanghelie apare prima dată în Redesteptare si reforma.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro