Nimic Nou sub Soare – Nobel pentru Pace

Credite

PREZENTATOR Lucian Cristescu
PRODUCATOR Speranta TV
PRODUCATOR EXECUTIV Andrei Badulescu
GRAFICA/ANIMATIE Andrei Badulescu/3D BADU; Cristiana Apostol/Cinesound Europe
ILUSTRATOR Cristian Ion
CAMERA Daniel Scripcariu
MUZICA  Gabriel Brasov
TEXT  Lucian Cristescu
REGIA  Attila Peli
Vezi mai mult

DESIGN SUNET Daniel Scripcariu
EDITARE Attila Peli
MULTUMIRI Andreea Paun, Irina Anghel, Florin Ghetu, Flavia Peli, Aritina Barbulescu, Cristian Magura, Cristina Cuncea, Mihai Bolonyi, Costin Banica, Petrica Cristescu, Dorin Aiteanu
COPYRIGHT SPERANTA TV 2018

Transcript

Toate distincțiile lumii pălesc în fața celebrului premiu Nobel. Și, dintre toate premiile Nobel, unul strălucește cu mult deasupra celorlalte: este premiul Nobel pentru pace, triumful omeniei asupra stihiilor răului. Cei nominalizați reprezintă suma celor mai admirate modelele ale timpului. Răsfoind listele, câteva nume te surprind:
Vezi mai mult

În 1935, pe liste apare un lider italian. Numnele lui? Benito Mussolini. Motivația? „Promovarea păcii viguroase printr-o ideologie puternică”, și plus dezvoltarea infrastructurii, economiei și culturii Italiei. 1935 era chiar anul în care Mussolini invada Etiopia.

În 1939, comitetul decernător a primit nominalizarea eminenței pe care revista Time îl numise „Omul anului 1938”. Numele său: Adolf Hitler. Ca justificare, se nota meritul său de a renunța la planurile de război, după pactul de la Munchen; precum și uimitoarea ridicare economică a Germaniei prin reformele sale. Hitler era admirat și iubit de Statele Unite și Marea Britanie pentru că le oferise nenumărate oportunități comerciale. 1939 era tocmai anul în care Hitler anexa Cehia și se pregătea să cucerească Polonia.

În anii de după război, revista Time onorase o altă persoană cu distincția „Omul anului”, de două ori chiar. Nominalizarea pentru premiul Nobel n-a întârziat să apară, odată în 1945 și încă o dată în 1948. Numele binefăcătorului: Iosif Visarionivici Stalin. Meritul lui? A contribuit la sfârșitul războiului. Interesant: tocmai între 1945 și 1948 Stalin finaliza strategia Războiului rece.

Poate gândiți că nominalizările pentru pace le face comitetul de la Helsinki? Dimpotrivă. Dacă comisia Stockholm distinge uriașe realizări ale științei, în privința premiilor pentru pace, propunerile vin de la persoane particulare din întreaga lume. Or lucrul acesta are o semnificație aparte. El descoperă ceva despre noi și despre modul în care evaluăm oamenii. Noi considerăm „erou” pe cel ce ne întruchipează idealul. Odată idealul atins, nu ne mai interesează celelalte trăsături de caracter și ne declarăm adepți ai lui.

Mussolini – era un lider harismatic și un excelent organizator. Hitler era vegetarian, abstinent de alcool, cast și iubitor de animale. Iar Stalin captiva prin fermitate neînduplecată.

Numai că aceste trăsături de personalitate reprezentau o falie din personalitatea lor. Mă întreb: Cum se face că nominalizatorii n-au văzut și partea întunecată a ființei lor? Că doar perorațiile criminale ale lui Hitler erau difuzate pretutindeni. Iar genocidele lui Stalin erau larg mediatizate.

De multe ori ne mulțumim să vedem copacii, și ignorăm pădurea. Ne mulțumim cu piese de puzzle, fără să căutăm imaginea de ansamblu. De ce așa? Pentru că fiecare  suntem iremediabil îndrăgostiți de noi înșine; și atunci când ne regăsim în alții, îi admirăm și le dăm votul inimii, fără a mai cântări după etalonul binelui.

„Doamne”, ar trebui să ne rugăm, „dă-mi o inimă pricepută, ca să deosebesc binele de rău!”  (1 Impărați 3:9)

The post Nimic Nou sub Soare – Nobel pentru Pace appeared first on Hopediscovery – online videos.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro