Niște copaci uimitori

Devoțional zilnic 23 martie 2018

Domnul Dumnezeu a făcut să răsară din pământ tot felul de pomi, plăcuţi la vedere şi buni la mâncare, şi pomul vieţii în mijlocul grădinii şi pomul cunoştinţei binelui şi răului. – Geneza 2:9

Relatarea din Geneza despre creaţiune descrie Grădina Edenului, pe care Dumnezeu a creat-o pentru Adam şi Eva, cu mulţi pomi „plăcuţi la vedere şi buni la mâncare” (Gen. 2:9). Biblia nu menţionează numărul speciilor de copaci din grădina originală. Chiar în prezenţa degeneratoare a păcatului (Gen. 3:17-18), lumea noastră încă are multe păduri şi o mare varietate de copaci.

În 23 martie 2017, Journal of Sustainable Forestry a postat online un articol major intitulat „Global Tree Search: The first complete global da-tabase of tree species and country distributions”. Studiul menţiona existenţa a 60 065 de specii cunoscute în lume. Ţările cu mai multe specii erau Brazilia (8 715), Columbia (5 776) şi Indonezia (5 142).

În Parcul Naţional Sequoia şi Parcul Naţional Redwood, din California, sunt cei mai mari şi cei mai înalţi copaci din lume. Cel mai mare copac este sequoia General Sherman, cu o înălţime de 84 de metri şi circumferinţa de 31 de metri. Cel mai înalt copac este coniferul Hyperion, care ajunge la 115,7 metri înălţime.

Unul din cei mai impresionanţi pomi fructiferi este aşa-numitul „cel mai mare copac acaju” din lume, aproape de Natal, Brazilia. Acest arbore masiv şi impresionant are mărimea a 70 de arbori de acaju normali şi produce aproximativ 60 000 de fructe în fiecare an. Susţinut de un trunchi central, multele ramuri ale copacului au atins pământul şi au făcut rădăcini noi.

Nucii brazilieni sunt printre cei mai înalţi copaci din pădurile tropicale amazoniene. Fructul său uimitor are un înveliş tare, lemnos, care conţine între 8 şi 24 de seminţe triunghiulare lungi (nucile braziliene). Fiecare sămânţă este acoperită cu propria coajă lemnoasă şi toate aceste seminţe sunt îngrămădite într-o coajă mai mare, la fel ca segmentele unei portocale.

Acestea şi multe alte fructe au ca scop să ne hrănească pe noi. Dar mult mai delicioase şi nutritive sunt fructele pomului vieţii. Acel pom are „douăsprezece feluri de rod şi dă rod în fiecare lună” (Apoc. 22:2). Prin harul lui Dumnezeu, tu şi cu mine trebuie să fim printre cei răscumpăraţi cărora Hristos le va da viaţa veşnică şi acces la pomul vieţii.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro