semneletimpului.ro

Norvegia anulează o donaţie de 30 mil. euro către Brazilia din cauza defrișărilor amazoniene

Norvegia, principalul finanţator care donează fonduri pentru protecţia pădurii amazoniene, a anunţat joi blocarea a 30 de milioane de euro reprezentând subvenţii destinate Braziliei, ca reacţie la continuarea defrișărilor în ciuda acordului contrar dintre Brazilia și susţinătorii Fondului de conservare a pădurii amazoniene.

Guvernul de la Oslo a contribuit cu nu mai puţin 8,3 miliarde de coroane (828 milioane de euro) de la crearea Fondului de conservare a pădurii amazoniene, în 2008. Astăzi însă, atât Norvegia, cât și Germania au luat măsuri negative pentru combaterea defrișărior amazoniene.

„Brazilia a încălcat acordul cu Norvegia şi Germania după ce a suspendat consiliul de administraţie şi comitetul tehnic al Fondului pentru Amazon”, a declarat ministrul pentru mediu şi climă Ola Elvestuen pentru ziarul norvegian Dagens Naeringsliv. Ministrul norvegian a punctat că Brazilia nu poate lua o astfel de măsură fără acordul Norvegiei şi Germaniei, mai ales în contextul în care acest comitet este cel care calculează plăţile anuale făcute de Norvegia în funcţie de rezultatele obţinute în combaterea defrişărilor.

Conform calculelor încă provizorii, bazate pe volumul defrişărilor din 2018, Oslo ar fi trebuit să acorde anul acesta Brasiliei aproximativ 300 de milioane de coroane (30 milioane de euro), suma pe care a decis însă să nu o mai doneze. „Ce a făcut Brazilia demonstrează că nu mai doreşte să se oprească din defrişare”, a afirmat Elvestuen.

Sâmbătă, guvernul german a anunţat că va suspenda acordarea unei părţi din subvenţii, pe fondul statisticilor care arată o intensificarea a defrişării de la sosirea la putere a preşedintelui de extremă dreapta Jair Bolsonaro.

Suma blocată de guvernul de la Berlin se ridică la 35 de milioane de euro, guvernul brazilian primind garanţia că suma va ajunge în bugetul Braziliei dacă cifrele vizând defrişările vor reveni la niveluri încurajatoare. Preşedintele Bolsonaro a răspuns că ţara sa nu are nevoie de subvenţiile Germaniei.

Institutul Naţional pentru Cercetări Spaţiale din Brazilia a înregistrat distrugerea a 4,699 kilometri pătraţi de pădure în acest an, informează Green Report. Doar în luna iulie, o suprafaţă record de 2,555 km2 de pădure amazoniană au fost pierduţi, mai mult decât triplul defrișărilor din luna iulie 2018, de 597 km2. Pădurea Amazoniană este cea mai mare pădure tropicală a lumii și joacă un rol esenţial în captarea dioxidului de carbon din atmosferă și transformarea acestuia în oxigen. Brazilia găzduiește aproximativ 60% din pădure.

Președintele brazilian Jair Bolsonaro a criticat vehement datele furnizate de institut și a concediat directorul instituţiei, numind datele „minciuni” care au un impact negativ asupra negocierilor comerciale.