Nu doar „prezent”!

Devoțional zilnic 1 martie 2020

Domnul a văzut că el se întoarce să vadă; și Dumnezeu l-a chemat din mijlocul rugului, și a zis: „Moise! Moise! ” El a răspuns: „Iată-mă!” – Exodul 3:4

Se strigă catalogul clasei, al grupei, al taberei,oriunde există un colectiv. Spui: „prezent!” Îți reiei locul pe scaun sau în formație. Te-ai obișnuit cu acest dialog profesor – elev. Te-ai întrebat vreodată dacă in realitate ești mereu prezent când răspunzi? Uită-te la cel din fața ta! Îți împărtășesc un secret: domnul sau doamna, bătrâni sau tineri ar avea nevoie ca tu să lași puțin gândurile tale care „zboară” spre alte zări, spre chat-ul încă deschis care așteaptă un ultim emoticon, evident trist: nu mai poți comunica liber (a intrat profa, profu). Sper că nu butonezi în timp ce persoana din fața ta încearcă să transfere din experiența, din inima lui către tine…

Îți ofer „credit” că nu faci așa, că ești prezent nu doar cu trupul tău, ci și cu mintea și sufletul tău! Nu uita acest concept holistic (minte, trup și suflet)! Aceasta este formula de succes în orice domeniu al vieții. Dacă vezi că cineva a obținut o notă mai mare la test, că excelează întrun anumit domeniu, felicită-l ! Nu este doar „prezent” la ore în timpul predării! Fii sigur că se dăruiește din pasiune pentru disciplina respectivă. A înțeles că trebuie perseverență si dedicare în acest proces educațional de transfer de informații din partea profesorilor și acumulare din partea elevilor.

Când Moise aude chemarea lui Dumnezeu din rugul aprins: „Moise! Moise!”, el nu răspunde cu un simplu salut de curtoazie: „Doamne, mulțumesc că ai trecut și pe la mine, am 80 de ani, sunt bine, nu mă plictisesc, chiar dacă nu am cont de FB sau Instagram și evident nu am „followers”, pentru că gata oricum nu aș avea acoperire în zonă. Nu mă plictisesc pentru că am mereu ceva de făcut, da, cu oile, ele au mereu nevoie de mine.” Nu a existat un astfel de dialog. Moise răspunde cu: „Iată-mă!” Cuvântul evreiesc rostit de el este „Hineni!”, însemnând predare totală, gata de acțiune. „Doamne sunt aici și sunt al tău cu tot ceea ce sunt!”, copleșit de prezența unui Dumnezeu atât de bun care ofera surprize unui păstor aflat nu pe vreun covor roșu la decernarea premiilor Oscar, ci într-un pustiu, într-un loc parcă uitat de lume, dar nu uitat de El.

Dumnezeu are un proiect pentru Moise. Pentru Dumnezeu nu contează vârsta (vezi cazul lui Samuel) ci disponibilitatea. Proiectul este individualizat, dedicat personal lui Moise. Dumnezeu nu-l strigă: „Păstorule!”, ci pe nume, așa cum te strigă tatăl tău când are nevoie de tine. Proiectele lui Dumnezeu sunt întotdeauna pentru salvarea oamenilor. „Moise, acesta este proiectul de eliberare a poporului Meu. Dacă ai spus „Hineni!” vino, am de lucru pentru tine!”

Până la urmă cine este Moise? Dacă nu te-ai gândit până acum, este momentul să afli: Moise este un explorator prin excelență! 40 de ani „a lucrat” peste dealuri, munți si pustie. Restul îl cunoști.

Astăzi începi o nouă zi. Din rugul aprins, de pe terenul de fotbal, de pe străzi, de pe internet, Dumnezeu caută și astăzi exploratori, te cheamă pe nume! Are un proiect și pentru tine. Poți să spui „Hineni!” în ebraică? Sau echivalentul românesc de astăzi “Pentru Domnul, gata oricând!”? Îți sună cunoscut?

Andronic Amedeo, Pastor – Conferința Oltenia

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro