Nu îți vinde dreptul și binecuvântările!

Devoțional zilnic

Odată, pe când ferbea Iacov o ciorbă, Esau s-a întors dela câmp, rupt de oboseală. Și Esau a zis lui Iacov: “Dă-mi, te rog, să mănânc din ciorba aceasta roșiatică, fiindcă sunt rupt de oboseală”… Iacov a zis: “Vinde-mi azi dreptul tău de întâi născut!” – Geneza 25:29Ne este cunoscut tuturor episodul evocat de textul biblic de astăzi! Esau are parte de una dintre puținele zile nereușite la vânătoare. Cu siguranță, situația aceasta îl frustra! Nu mă îndoiesc că era obosit! În mod clar, flămânzise! Iar atunci când ajunge în preajma fratelui său, Iacov, care tocmai termina de pregătit o delicioasă ciorbă de linte, consideră, în mod total eronat și total vinovat, că nimic pe lumea asta nu e mai de preț decât ciorba respectivă! Iar Iacov, înșelătorul, știe cum să profite de situație! Astfel, într-un episod teribil de trist, Esau își vinde dreptul de întâi născut pentru o porție, posibil consistentă, de ciorbă roșiatică! 

Știi că și noi astăzi ne confruntăm cu un înșelător chiar mai parșiv decât Iacov și că există riscul să repetăm greșeala lui Esau? 

Te rog să citești atent, să gândești profund și să încerci să te evaluezi în lumina următoarei declarații a autorului motivațional Zig Ziglar: ”Cea mai mare tragedie a vieții este să vinzi ceea ce îți dorești cel mai mult pentru ceea ce îți dorești acum!”

Știu că îți dorești multe lucruri bune și frumoase! Îți dorești să le aduci motive de mândrie și bucurie părinților tăi, fiind un copil bun! Îți dorești să treci frumos prin anii de școală, să ai o meserie bună! Îți dorești ca, la vremea potrivită, să te îndrăgostești frumos, să ai o căsnicie fericită! Și cred că și în relație cu Dumnezeu și Biserica Sa ai gânduri de bine și ai vrea o experiență reușită! Doar că, chiar acum, simți că îți este tare poftă de … o ”ciorbă de linte”, că nu poți fără ea, că dacă nu o servești chiar acum, mai bine mori! Marele înșelător îți oferă experiențe ademenitoare, alături de prieteni, la o țigară, la un party mai descătușat de prejudecăți și decență, la o întâlnire prea încărcată de exprimări de intimitate cu fata sau băiatul visurilor tale … și uite așa, ceea ce îți dorești acum, te determină să îți vinzi, pe nimic, valorile, principiile, dreptul și binecuvântarea de copil al lui Dumnezeu! 

Învață din experiența nefericită a lui Esau! Nu îți vinde cele mai prețioase valori pentru ”ciorbe” ieftine, chiar dacă acestea te atrag acum! Prețuiește-ți și onorează-ți dreptul și binecuvântarea de copil de Dumnezeu mai presus de orice altceva!
Narcis Ardelean, Director Tineret Conferinta – Banat

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro
Leave a CommentSubmit