Nu renunța

Devoțional zilnic 3 februarie 2020

Avram a luat pe Sarai, nevastă-sa, și pe Lot, fiul fratelui său, împreună cu toate averile, pe care le strânseseră și cu toate slugile pe cari le câștigaseră în Haran. Au plecat în țara Canaan, și au ajuns în țara Canaan. – Geneza 12:5Eram în tabăra de exploratori. Trebuia sa mergem până sub vârful Oușorul unde urma să construim adăposturi pentru a rămâne acolo peste noapte. Unii au hotărât de la bun început că nu pot merge în drumeție, dar cei mai mulți au fost plini de entuziasm gândindu-se la ce va urma. Prin urmare au fost făcute pregătirile necesare, și am plecat.

Dar pe parcursul drumeției am observat ceva. În timp ce urcam, întâlneam tovarăși de drum care renunțau la drumeție. Cineva fusese sunat de părinți și trebuia să se întoarcă urgent în tabără. Altcineva era prea obosit ca să mai continue. O altă persoană a călcat greșit și s-a rănit. Chiar și soția mea împreuna cu copiii au hotărât să se întoarcă în tabără când și-au dat seama că era foarte mult de mers. Așa se face că nu toți cei care au plecat au și ajuns. Ceva asemănător s-a întâmplat și în familia lui Avraam.

Avraam și soția lui, Sara, alături de Lot, nepotul lor, au plecat în țara Canaan și au ajuns în țara Canaan. Însă au fost unii membri ai familiei care au plecat împreună cu Avraam dar nu au ajuns. Spre exemplu,Terah, tatăl lui Avraam, a ieșit împreună cu el „din Ur, din Haldeea, ca să meargă în țara Canaan”(11:31). Dar în drumul lor spre Canaan s-au oprit la Haran, „s-au așezat acolo”, și „Terah a murit în Haran.”

Ce lecție! A reuși înseamnă nu doar să pornești, ci să și ajungi. Nu doar să începi, ci să și termini. Nu doar să dorești, ci să și îndeplinești. Nu doar să încerci, dar să și lupți.

A pleca și a ajunge în Canaan înseamnă să începi să citești o carte valoroasă și să o citești în întregime. Înseamnă să planifici cu grupa de exploratori să vizitați bătrânii bisericii și să ajungeți în casele lor. Înseamnă să vrei să studiezi și să te rogi zilnic, și să se întâmple. Înseamnă să îți propui să ai grijă de corpul tău și să nu mai bei CocaCola. Înseamnă să vrei să te porți cuviincios în Casa Domnului și să folosești telefonul doar pentru închinare.

A pleca și a ajunge… Este imaginea reușitei, a biruinței. Este imaginea omului care fiind înrădăcinat în Dumnezeu, atunci când „începe duce la bun sfârșit” (Ps. 1:3). Este împlinirea îndemnului din Filipeni 2:12: „Astfel, dar, preaiubiţilor, după cum totdeauna aţi fost ascultători, duceţi până la capăt mântuirea voastră, cu frică şi cutremur!”
Iulian Condrachi, Pastor – Moldova

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro