O clasă divizată

Devoțional zilnic 23 noiembrie 2019

Dacă zice cineva: “Eu iubesc pe Dumnezeu”, și urăște pe fratele său, este un mincinos; căci cine nu iubește pe fratele său, pe care-l vede, cum poate să iubească pe Dumnezeu, pe care nu-L vede? 1 Ioan 4:20

Se pare că cea mai veche îndeletnicire a oamenilor este aceea de a căuta motive de dezbinare. În anii 60 s-a făcut un experiment numit: „O clasă divizată.” În timpul lui într-o clasă de elevi a venit un oficial și a spus că au apărut niște studii care demonstrează că persoanele cu ochii albaștri sunt mai inteligente decât celelalte. Imediat elevii din clasa au început să se comporte în funcție de noua descoperire. Indiferent de rezultatele de până atunci, posesorii de ochi albaștri au început să fie mai buni la învățătură iar ceilalți mai disprețuiți inclusiv de ei înșiși. o ură imensă a cuprins întreaga clasă. După câteva săptămâni același oficial a venit să corecteze informația și să precizeze că de fapt rezultatele studiului sunt complet pe dos. Acum rezultate au început să apară în categoria cealaltă iar ura să își schimbe direcția. 

Culoarea ochilor, a părului, a pielii, înălțimea, greutatea, rezultatele și multe alte deosebiri dintre noi pot fi tot atâtea motive de ură, de invidie, de discriminare în ultimă instanță. Ori de câte ori intri în acest cerc al urii de fapt îți manifești lipsa ta de dragoste față de Dumnezeu.

Privește azi cu atenție la unul din colegii tăi pe care nu-l poți suferi și caută în el cel puțin un motiv care să te facă să vezi dragostea lui Dumnezeu în el.

Ruben Atomei, director asistent, Departamentul Tneret, Confrința Moldova

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro