O nouă lege obligă universităţile din Washington să acomodeze nevoile religioase ale studenţilor

Washingtonul a devenit primul stat din SUA care cere, prin lege, tuturor instituţiilor sale de învăţământ superior să faciliteze condiţii optime de studiu pentru studenţii care, ca urmare a apartenenţei lor religioase, au nevoie de condiţii speciale. Iniţiativa legislativă a aparţinut unui student la drept, nereligios, și vizează aspecte de ordin practic precum reprogramarea unor examene și acordarea permisiunii de a lipsi de la cursuri, cu condiţia ca studentul care dorește să beneficieze de aceste învoiri să își anunţe profesorul că ar putea avea nevoie de ele, în primele două săptămâni de curs.

Studenţii care au nevoie să își ia timp liber pentru a respecta sărbătorile lor religioase vor putea face acest lucru mai ușor după ce guvernatorul Washingtonului, Jay Inslee, a semnat Legea 5155 la începutul acestei săptămâni. Măsura obligă instituţiile de învăţământ superior să acomodeze cerinţele religioase ale studenţilor de orice religie sau confesiune recunoscută de stat, cerând totodată profesorilor să își anunţe studenţii că programa de învăţământ creează condiţii optime de studiu cursanţilor de orice religie.

Concret, legea cere universităţilor să „faciliteze condiţii rezonabile de acomodare a studenţilor care, ca urmare a respectării anumitor sărbători religioase, vor lipsi sau vor trece prin perioade foarte solicitante în anumite secţiuni ale cursului sau ale programei”, așa cum stipulează site-ul Legislaturii Washington.

Iniţiativa legală aparţine unui tânăr student la drept în cadrul Universităţii Washington, Byron Dondoyano. În 2017, acesta s-a hotărât să ţină Ramadanul, împreună cu colegii săi musulmani, deși nu este o persoană religioasă. „A mers o săptămână, după care a devenit extrem de greu”, mărturisea Dondoyano, după experimentul său. În acea perioadă, a găsit un articol de presă care descria eforturile unui profesor de la Universitatea Washington Bothell de a organiza examenele finale după apusul de soare, pentru ca studenţii săi musulmani să poată participa în condiţii optime, fără să aibă probleme de concentrare din cauza foamei.

Dondoyano a revizuit politicile universităţii sale privind acomodarea religioasă a studenţilor, însă nu doar că a avut dificultăţi să găsească ceva, ci a fost și dezamăgit de inadecvarea politicilor pe care le-a găsit. Așa că s-a raliat cu un coleg musulman și au început să lucreze pentru a schimba politicile universităţii lor.

Cei doi s-au întâlnit cu un senator prezent la un eveniment de lobby, au discutat cu el, iar acesta a fost de acord să le susţină eforturile și să propună un amendament legal la nivelul statului. La scurt timp după aceasta, membrii Consiliului pentru Relaţii Americano-Islamice, Federaţia Evreiască din Seattle și Liga Anti-Defăimare, precum și alte organizaţii au demarat acţiuni de sprijinire a iniţiativei legislative. „A fost un efort de echipă”, spunea Dondoyano. „Facilitarea unor condiţii optime pentru studenţii de altă religie nu aduce beneficii unei singure confesiuni. Este ceva ce poate fi susţinut de toată lumea”.

Dondoyano, care studiază dreptul, speră ca decizia Washingtonului să inspire și alte state să procedeze la fel. J. Cody Nielsen, fondator al ONG-ului Convergence on Campus, declara că iniţiativa legislativă transmite mesajul că „toate formele de identitate religioasă” sunt binevenite în campus.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro