O viață dublă

Devoțional zilnice 23 iunie 2018

Apropiaţi-vă de Dumnezeu şi El Se va apropia de voi. Curăţiţi-vă mâinile, păcătoşilor, curăţiţi-vă inima, oameni cu inima împărţită! – Iacov 4:8

Unii oameni duc o viaţă dublă – una este viaţa publică, considerată cea adevărată, şi cealaltă este viaţa ascunsă, care rămâne neştiută de ceilalţi. Dar de ce se comportă oamenii astfel? James Harvey Robinson (1863–1936) sugera următoarele: „Vorbirea i-a dat omului puterea unică de a duce o viaţă dublă, poate spune un lucru şi să facă cu totul altceva.” Dar vieţile duble derivă de obicei din tendinţa omului de a-şi acoperi comportamentele păcătoase şi imorale.

Există multe moduri în care oamenii îşi formează o viaţă paralelă. De exemplu, pe 23 iunie 2003, Second Life (http://secondlife.com) a fost lansat. Acest website şi alte site-uri captivante le permit oamenilor să scape de viaţa reală şi să înceapă una virtuală, unde să înceapă „relaţii” noi şi palpitante şi să obţină ceea ce le produce plăcere. În majoritatea cazurilor, aceste relaţii paralele sunt păstrate în secret de părinţi, parteneri şi copii.

În cartea lui Charles H. Spurgeon, John Ploughman’s Talk, există un capitol intitulat „Men with Two Faces,” (Omul cu două feţe), în care avertizează: „În unii oameni te poţi încrede atât timp cât îi poţi vedea, nu mai mult, căci tovarăşii noi îi fac să fie alţi oameni. La fel ca apa, ei clocotesc sau îngheaţă în funcţie de temperatură.” El mai spune: „Nu toţi cei care merg la biserică sau la întâlniri se roagă cu adevărat, nici cei care cântă cel mai tare Îl laudă cel mai mult pe Dumnezeu, nici cei care au feţele cât mai lungi nu sunt cei mai pioşi.”

Chiar nu ştiu în ce măsură înclini şi tu spre o viaţă dublă. Poate nu este cazul tău. Dar dacă permiţi unui păcat preţuit să îţi corodeze integritatea spirituală şi morală, atunci aş vrea să te invit să predai Domnului viaţa ta personală astăzi, să Îi ceri putere să îţi învingi slăbiciunile. Fă acest lucru în taină, căci nimeni nu trebuie să ştie.

Sfatul inspirat pentru noi astăzi este: „Apropiaţi-vă de Dumnezeu şi El Se va apropia de voi. Curăţiţi-vă mâinile, păcătoşilor, curăţiţi-vă inima, oameni cu inima împărţită!” (Iacov 4:8). Dumnezeu poate face ca tendinţele tale inconsecvente să fie transformate în consecvenţă, pentru ca viaţa ta privată să fie în deplină armonie cu imaginea ta publică. Căci preţul pe care va trebui să îl plăteşti pentru că renunţi la păcatele tale nu este nimic în comparaţie cu pacea minţii pe care o vei primi!

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro