Octogenar american, ameninţat cu evacuarea pentru că predă studii biblice

Organizaţia juridică First Liberty Institute a intentat proces unei companii care deţine un complex rezidenţial pentru persoane vârstnice, după ce aceasta a interzis studierea Bibliei în interiorul complexului, etichetând-o drept „activitate comercială”.

Cuplul Ken și Liv Hauge a fost ameninţat cu evacuarea de către firma Community Realty Company, pentru organizarea unui mic grup de studiu biblic.

Familia Hauge trăiește în complexul rezidenţial Evergreens at Smith Run din Fredericksburg, Virginia, din anul 2017. Ken, care este pastor pensionar, spune că a organizat studiile încă de la mutarea lor în noua casă, la iniţiativa rezidenţilor, unii prea în vârstă pentru a se deplasa cu ușurinţă la biserică.

Atunci când grupul a crescut, Hauge a solicitat administraţiei un spaţiu mai mare în incinta complexului, iar cererea i-a fost aprobată iniţial, dar managerul i-a cerut să schimbe numele evenimentului, numindu-l „studiu de carte”.

Un an mai tîrziu, compania a adoptat o nouă politică, interzicând orice activitate religioasă în incinta complexului rezidenţial, iar familiei Hauge i s-a comunicat că va fi evacuată dacă nu va sista studiile biblice, pe care compania le consideră activităţi comerciale.

First Liberty Institute acuză compania de discriminare religioasă, în condiţiile în care nu a reglementat până la cazul Hauge modul în care rezidenţii folosesc spaţiile comune sau personale. Potrivit organizaţiei juridice, administratorii i-au interzis familiei Hauge să ţină studii biblice inclusiv în apartamentul lor și, de asemenea, nu le-au permis locatarilor să se roage în public la masă.

„Ostilitatea societăţii care administrează complexul faţă de rezidenţii religioși încalcă legea federală și denaturează lunga istorie a libertăţii religioase din Virginia. Solicităm instanţei de judecată să tragă la răspundere compania pentru încălcarea dreptului familiei Hauge de a-și exercita credinţa în casa lor, astfel încât alţi rezidenţi să nu sufere ceea ce au suferit ei”, a declarat într-un comunicat de presă Lea Patterson, consilier al organizaţiei First Liberty.

De cealaltă parte, compania a susţinut că nu a emis niciodată o notificare de evacuare și că nu a interzis practicile religioase care au loc în apartamentele rezidenţilor. În schimb, Hauge este acuzat că ar fi făcut presiuni asupra celorlalţi chiriași pentru a-i convinge să se alăture studiului biblic și că ar fi adus invitaţi din afara complexului rezidenţial, încălcând astfel regulamentul instituţiei. În declaraţia sa, compania a mai precizat că interdicţia oricăror activităţi politice și religioase în spaţiile comune a fost implementată ca urmare a plângerii înaintate de mai mulţi rezidenţi.

First Liberty a declarat prin vocea consilierului său că găsește „înspăimântător faptul că o companie s-ar folosi de ameninţarea cu evacuarea pentru a-i împiedica pe locatari să se întâlnească pentru a discuta orice problemă, să nu mai vorbim de credinţa lor”.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro