semneletimpului.ro

OGarden Smart, invenţia care îţi permite să obţii 90 de fructe și legume în sufragerie

Un proiect de pe Kickstarter a reușit performanţa de a obţine finanţarea de care are nevoie (aproximativ 80.000 de euro) în numai 6 minute. Recordul nu mai pare însă atât de surprinzător odată ce iei cunoștinţă de caracterul inedit al proiectului: OGarden Smart este un proiect automatizat și simplu de utilizat, care permite creșterea a 90 de fructe și de legume simultan, chiar în interiorul casei.

Această grădină interioară oferă posibilitatea celor care nu au curte și grădină (poate nici chiar un balcon la apartament) să obţină o cantitate impresionantă de fructe și de legume fără ca să ocupe mult spaţiu în interiorul casei. De fapt, nu e nevoie nici măcar de o cameră care să fie blocată în acest scop.

OGarden Smart vine cu o roată care păstrează până la 60 de plante hidratate, iar dulapul din partea de jos a „grădinii interioare” mai poate adăposti încă 30 de plante germinate. După aproximativ 3 săptămâni, plantele pot fi mutate din dulap în roată.  Sistemul are nevoie de încărcare cu apă o dată la două săptămâni, și dispune de indicatoare LED cu un consum redus de energie, care imită lumina soarelui, cu un consum de 120W când lămpile sunt aprinse și de 10 W atunci când sunt stinse. Întrucât plantele sunt udate automat, iar lumina le este asigurată prin sistemul de LED-uri, efortul proprietarilor grădinii interioare este unul minim.

Cumpărătorul unui astfel de sistem poate cultiva orice fructe sau legume dorește, inclusiv verdeaţă, plante aromatice, roșii, cireșe, ardei sau căpșuni, iar pentru obţinerea lor nu are nevoie să folosească pesticide sau ierbicide.

După ce plantele sunt mutate din dulăpior în roată, mai este nevoie de aproximativ o lună de zile pentru a obţine o recoltă, iar la final planta și pământul pot fi compostate pentru a fi folosite la obţinerea unei noi plante.

Inventatorii sistemului spun că au analizat și alte soluţii, dar ele ofereau verdeţuri, fructe sau legume doar pentru o masă sau două. Noul sistem livrează produse proaspete în mod permanent –  în medie, 2-4 legume în fiecare zi.

Proiectul OGarden Smart nu este chiar ieftin (1.095 de dolari), dar producătorii afirmă că el produce legume și fructe ecologice la un preţ de aproximativ 70 de cenţi pe plantă, reducând astfel  până la 80% cheltuielile unei familii care se bazează pe hrană vegetală.