semneletimpului.ro

OMS: Consumul de alcool a scăzut cu 40% în Rusia

Când spui „Rusia” spui, inevitabil „vodkă”, dar imaginea rusului cu nasul roșu de la băutură este tot mai contestabilă prin statistici. Un raport publicat recent de Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată că nivelul consumului de alcool în Rusia a scăzut cu 43% faţă de nivelul înregistrat în anul 2003.

OMS a pus această scădere pe seama unei palete de măsuri introduse la nivel naţional, între care restricţii la vânzarea de alcool și promovarea stilurilor de viaţă sănătoase.

„Federaţia Rusă a fost considerată de multă vreme una dintre ţările cu cea mai mare proporţie de băutori din lume”, arată raportul publicat marţi și citat de AFP, adăugând că alcoolul a contribuit semnificativ la creșterea numărului de decese în anii ’90. „Cu toate acestea, în ultimii ani aceste tendinţe au fost inversate”, spun autorii raportului.

Studiul arată o scădere de 43% a consumului de alcool pe cap de locuitor menţinută din 2003 până în 2016, și determinată de o scădere abruptă a consumului de tărie ieftină.

Autorii au declarat că această tendinţă a fost un factor al creșterii speranţei de viaţă în Rusia, care a atins un maxim istoric în 2018, de 78 de ani pentru femei și 68 de ani pentru bărbaţi. La începutul anilor 1990, speranţa de viaţă a bărbaţilor era de doar 57 de ani.

Ultimul lider sovietic, Mikhail Gorbaciov, a condus o campanie anti-alcool cu interdicţie parţială, care a scăzut consumul de la mijlocul anilor 1980 până în 1990. Dar după prăbușirea Uniunii Sovietice, consumul de alcool a explodat, continuând să crească până la începutul anii 2000

Sub conducerea lui Vladimir Putin, Rusia a introdus măsuri precum interzicerea vânzării alcoolului după ora 23:00, creșteri ale preţului minim la vânzarea cu amănuntul a băuturilor spirtoase și sistarea totală a publicităţii pentru alcool.

Statistici anterioare ale OMS au arătat că adulţii ruși beau, în medie, mai puţin alcool decât omologii lor francezi și germani.

Săptămâna trecută, Moscova a lansat și o acţiune împotriva fumatului, anunţând interzicerea fumatului chiar și pe balcoane private.

Consumul de tutun a scăzut cu mai mult de o cincime între 2009 și 2016. Până la 30% dintre ruși mai fumează, potrivit celui mai recent studiu global privind tutunul pentru adulţi.