Omul care salvează bisericile de la închidere

Un pastor metodist și-a propus să schimbe statisticile îngrijorătoare despre bisericile care se închid în SUA, identificându-le la timp pe acelea care ar putea avea această soartă și găsind strategii de a le salva.

Potrivit organizaţiei LifeWay Research, între 6.000 și 10.000 de biserici „mor” anual în SUA, după un tipar deja binecunoscut: numărul enoriașilor scade continuu, iar congregaţia nu mai reușește în final să acopere cheltuielile de întreţinere a bisericii.

Biserica pare să fi devenit irelevantă pentru oamenii secolului 21, dar e greșit să identifici vinovaţii în cultură și în factorii exteriori bisericii, scrie Thom Rainer, președintele LifeWay Research, subliniind faptul că perioadele de creștere notabilă a bisericii nu s-au suprapus peste o cultură favorabilă acesteia. Influenţa evanghelică în declin este mai degrabă explicată de „lipsa noastră de angajament, de altruism și de urgenţă evanghelică”, conchide Rainer.

Între timp, un pastor metodist a găsit o cale prin care să salveze bisericile de la închidere sau de la preluarea lor de dezvoltatori care să le schimbe destinaţia actuală. Paul Marzahn păstorește biserica Crossroads din orașul Lakeville, Minnesota, dar a devenit cunoscut pentru efortul său de a salva bisericile pe moarte.

„Conduc spre aceste biserici de vânzare și mă gândesc: «Cine dintre cei pe care-i știu  ar putea fi soluţia cea mai potrivită pentru această biserică»”? a declarat pastorul pentru Star Tribune, povestind despre misiunea sa de a pune în legătură bisericile care mor cu alte biserici sau organizaţii non-profit.

Misiunea sa nu e ușoară, admite Marzahn, subliniind că activitatea lui principală rămâne cea pastorală. Ceea ce nu înseamnă că nu trebuie să acţioneze adesea sub imperiul urgenţei, pentru a fi cu un pas înaintea dezvoltatorilor imobiliari care pândesc bisericile care se închid. Salvarea unei biserici e o muncă grea, care cere planificare și efort, întocmai ca repararea unei căsnicii deteriorate, spune pastorul – e nevoie de un plan de urgenţă, de strategii financiare, de parteneriate sau de redirecţionarea clădirii spre o altă congregaţie.

„Încă sunt pastor, încă predic și înţeleg că rolul meu principal este predicarea Evangheliei lui Isus, dar există un segment de afacere în orice domeniu de slujire care este neglijat uneori de pastori și de enoriași”, subliniază Marzahn.

Printre clădirile deja salvate se numără și o biserică istorică, Wesley United Methodist din orașul Minneapolis, care era deja vânată de dezvoltatori ce urmăreau să transforme locul într-o parcare sau într-un bar.

În timp ce se gândește să instruiască o echipă care să-l ajute în misiunea sa, pastorul beneficiază deocamdată doar de ajutorul familiei sale – una dintre fiicele sale este un suporter dedicat principiului conservării bisericilor, iar soţia lui este contabilă.

Nu orice clădire poate fi salvată, pentru că structura unora este prea slăbită, iar Marzahn spune că nici nu are timpul necesar să se ocupe de toate bisericile care nu se mai pot întreţine. Munca sa rămâne însă foarte valoroasă, pentru că, așa cum declară Ben Ingebretson, director de dezvoltare pentru bisericile noi din cadrul Bisericii Metodiste Unite din Minnesota și teritoriul Dakota, există puţini „dezvoltatori de comunităţi de credinţă” și multe biserici la început de drum care își desfășoară activitatea în diverse spaţii și au nevoie de o clădire proprie.

 

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro