Onisim

Devoțional zilnice 21 decembrie 2018

Te rog pentru copilul meu pe care l-am născut în lanțurile mele, pentru Onisim, care altădată ți-a fost nefolositor și ție, și mie. (Filimon 10, 11)

Câte lucruri nefolositoare obișnuim să păstrăm, astfel încât casa, curtea devin neîncăpătoare! Căutăm spațiu de depozitare cu scopul de a păstra și cu gândul că poate într-o zi toate acele lucruri ne vor fi utile și necesare.

Istoria dovedește că acea zi întârzie, iar depozitarea costă, este lipsită de eficiență și este de fapt o investiție proastă. Dacă ar fi să definim mintea ca pe un spațiu de depozitare, câte lucruri nefolositoare nu așezăm aici, cu gândul că poate într-o zi le vom folosi! Păstrăm amintiri plăcute și este bine că o facem, dar mai păstrăm și dureri, păcate, poveri, greșelile altora.

Citiți Epistola lui Filimon! Numele Onisim (Folositor) este reprezentativ – fratele despărțit pentru o vreme, dar pe care trebuie să îl ai în veșnicie, a greșit. Greșeala sa este păstrată în memoria familiei lui Filimon. Un sclav care a înșelat așteptările, a furat, și-a neglijat slujba pentru care era retribuit, devine incomod, periculos și chiar nefolositor. L-a întâlnit pe Pavel și s-a produs transformarea – se face util, ba chiar devine copilul lui. Deși locul întâlnirii pare neproductiv pentru transformare, Pavel îl vrea lângă el. Onisim are daruri și calități care îl recomandă pentru a fi în slujba lui Pavel. Chiar și caracterul i-a fost transformat. Pavel este garantul, iar Onisim profită de a doua șansă.

Câte lecții pot fi extrase din această mică epistolă a Bibliei!

Ce amintiri depozitezi în mintea ta – faptul că cineva te-a jignit, ți-a greșit, te-a înșelat sau lucruri bune, constructive?

Ești dispus să oferi o a doua șansă celui care ți-a înșelat așteptările? Timpul înseamnă har, iar ziua de astăzi poate însemna o a doua șansă pentru mulți dintre cei care ți-au fost apropiați.

Poți garanta că lucrarea ta rămâne doar dacă produce efecte folositoare în viața cuiva. Prin ceea ce faci astăzi, transformă-l pe cel de lângă tine din nefolositor în folositor. Și nu uita – așază în mintea ta doar lucrurile care rămân veșnic!

Dragoș Mușat, pastor, Uniunea de Conferințe

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro