Oraș liber

Devoțional zilnice 29 noiembrie 2018

Matei 23:37 „Ierusalime, Ierusalime, care omori pe proroci și ucizi cu pietre pe cei trimiși la tine! De câte ori am vrut să strâng pe copiii tăi cum își strânge găina puii sub aripi, și n-ați vrut!”

Unul din cele mai fascinante orașe este Ierusalimul. În perioada biblică era un simbol al națiunii iudaice și un motiv de mândrie. Istoria lui însă este foarte tulburătoare. Pentru că l-au uitat pe Dumnezeu care le dăduse acest oraș la păcii și prosperității de mai multe ori locuitorii lui au fost luați robi și duși departe. De mai multe ori orașul a fost distrus până la temelii. Ultima dată după cuvintele Mântuitorului din textul de mai sus. Sute de ani a fost paragină și moloz. Oricât și-ar fi regretat păcatul ruinele orașului vorbeau despre necredincioșia lor.

Ierusalimul a ajuns obiect de dispută internațională iar pe data de 29 Noiembrie 1947, Adunarea Generală a ONU a hotărât împărțirea Palestinei în două state, israelit și arab. Ierusalimul a fost proclamat oraș liber, sub administrația ONU. Acest eveniment ar fi trebuit să asigure pacea și buna conviețuire. Numai că în orașul păcii și astăzi se aud zgomote ale războiului. Libertatea Ierusalimului nu va putea fi garantata de nici o autoritate atâta timp cât Dumnezeu este alungat sistematic de acolo. În numele Lui se comit crime și nedreptăți.

Caută și azi pacea și libertatea pe care le poți găsi numai alături de Dumnezeu.

Ruben Atomei, Director Exploratori, Conferinta Moldova

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro