Orchestra lui Dumnezeu

Devoțional zilnice 27 mai 2018

0

0

Pentru ca domniile şi stăpânirile din locurile cereşti să cunoască azi, prin biserică, înţelepciunea nespus de felurită a lui Dumnezeu. – Efeseni 3:10

Meditând la starea bisericii tale locale, ce analogie ar putea să o descrie cel mai bine? De exemplu, Pavel compara biserica cu trupul, cu diversele sale organe şi membre (1 Cor. 12:12-31). Alţii o compară cu un spital spiritual, cu mulţi pacienţi bolnavi. Un prieten îmi spunea odată că biserica lui ar putea fi comparată cu un 7-Eleven Marked popular, membrii frecventând biserica doar în ziua a ş aptea de la ora 11, când începe serviciul divin.

Într-o vreme când creştinismul şi-a pierdut mult din identitatea sa de la început, John Calvin (1509–1564) a fost un motivator şi supraveghetor al reformei structurilor ecleziastice, educaţionale şi politice din Geneva, Elveţia. Ce a fost Luther pentru Reforma din Germania, asta a fost Calvin pentru populaţia vorbitoare de limbă franceză. Calvin a murit pe data de 27 mai 1564, în Geneva, dar a lăsat creştinătăţii o moştenire impresionantă a unui model eficient de organizaţie a bisericii.

Una dintre cele mai pătrunzătoare analogii a lui Calvin referitoare la biserică este asemănarea cu o orchestră. Comentând versetul din Psalmii 135:13, el spunea: „Întreaga lume este un teatru pentru afişarea bunătăţii, a înţelepciunii, dreptăţii şi puterii divine, dar biserica este orchestra, cea mai vizibilă parte a sa; cu cât sunt mai aproape instrucţiunile lui Dumnezeu de noi, cu atât mai intimă şi protectoare este transmiterea beneficiilor sale, cu atât mai mult suntem noi chemaţi să le luăm în seamă.”

Această afirmaţie ar trebui să ne conducă la câteva reflecţii pline de semnificaţie. Să ne imaginăm pentru o clipă că biserica este cu adevărat o orchestră. Cât de bine acordate sunt instrumentele? Toţi membrii orchestrei interpretează aceeaşi piesă în acelaşi ritm? Mai mult, cât de impresionat ar fi publicul de muzica interpretată? Mark Dever spunea: „Biserica este Evanghelia demonstrată vizibil.” În acest caz, ce fel de evanghelie spune biserica ta locală?

Biserica ta locală este orchestra lui Dumnezeu pentru comunitatea în care locuieşti. Poate te vei gândi astăzi la câteva strategii practice care ar putea aduce îmbunătăţiri în a interpreta cea mai bună muzică în cel mai minunat mod posibil. Nu uita! Dumnezeu merită tot ce este mai bun!

0

0

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro