semneletimpului.ro

Papa a numit un cardinal filipinez lider al Congregaţiei misionare

Cardinalul filipinez Luis Antonio Tangle este noul prefect al Congregaţiei pentru Evanghelizarea Popoarelor, după ce Papa Francisc l-a numit în această funcţie duminică.

Tangle este al doilea cardinal asiatic ce ocupă această funcţie după cardinalul indian Ivan Dias, între 2006-2011. Numirea reafirmă poziţia Papei Francisc cu privire la misiune, aceea de a „ajunge la periferii și la ţările încă în dezvoltare”, de a se concentra pe „catolicii de mâine”. De asemenea, jurnaliștii sunt de părere că, din această funcţie, Tangle are cele mai mari șanse să fie următorul papă.

Numirea lui Tangle vine în urma renunţării cardinalului Fernando Filoni la funcţie în favoarea aceleia de Mare Maestru al Ordinului Ecvestru al Sfântului Mormânt din Ierusalim. Ordinul a fost condus până acum de cardinalul american Edwin Frederick O’Brien, care a demisionat pentru că ajunsese la 80 de ani, limita de vârstă pentru un Mare Maestru în exerciţiu.

Congregaţia pentru Evanghelizarea Popoarelor, cunoscută istoric sub numele de Propaganda Fide, este unul dintre cele mai mari departamente ale Bisericii Catolice și se ocupă de activităţile ei globale misionare și evanghelice. De asemenea, dintre toate Curiile Romane (n. red. — instituţiile administrative ale Bisericii Catolice), Propaganda Fide are cea mai extinsă autonomie financiară.

La scurt timp după numire, Tangle a acordat un interviu pentru ziarul L’Osservatore Romano, în care a declarat că „dacă aceasta este voinţa lui Dumnezeu – și sunt convins că este – sunt pregătit să încep această nouă îndatorire. Sfântul Tată mi-a trimis un mesaj dându-mi această nouă responsabilitate. Îi sunt recunoscător pentru încrederea pe care mi-o acordă”.

Posibile obstacole în drumul spre mandatul papal

Însă Tangle își va începe activitatea sub o nouă constituţie apostolică, Praedicate Evangelium, care va fi promulgată până în iulie 2020. Praedicate Evangelium va accentua rolul misiunii, luând în calcul posibila fuziune a Congregaţiei Propaganda Fide cu Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări, care se ocupă de trezirea spirituală a catolicilor din Vestul Europei.

În viitorul apropiat, analiștii se așteaptă ca Tangle să fie nevoit să împiedice izbucnirea unor noi scandaluri în Biserica Catolică, de data aceasta în Asia și în Africa, teritorii ce sunt, acum, sub jurisdicţia sa.

Odată cu preluarea noii îndatoriri, cardinalul Luis Antonio Tangle va trebui să renunţe la cea de arhiepiscop de Manila, pe care a ocupat-o încă din 2011. În prezent, Luis Antonio Tangle este președintele asociaţiei Caritas Internationalis și al Federaţiei Biblice Catolice.

Numirea lui Tangle în fruntea Propaganda Fide vine la mai puţin de două săptămâni de la vizita pontifului în Japonia și Thailanda, unde prezenţa catolică este de 0,3%, respectiv 0,5%, aceste ţări fiind considerate câmpuri misionare importante. Astfel, prin poziţia lui Tangle, Papa Francisc își manifestă din nou interesul pentru răspândirea catolicismului în Asia, continent pe care l-a vizitat de patru ori de la preluarea mandatului papal.