Papa emerit Benedict al XVI-lea critică contextul cultural al abuzurilor sexuale din Biserica Catolică

Papa emerit Benedict al XVI-lea a publicat un eseu în care acuză că Revoluţia Sexuală din anii 1960 este, alături de liberalizarea învăţăturii morale a Bisericii Catolice, unul dintre factorii care au favorizat răspândirea abuzului sexual printre clericii catolici.

Papa și-a publicat analiza într-o revistă germană pentru preoţi, Klerusblatt, însă Agenţia Catolică de Știri a publicat o traducere integrală în engleză aici.

În documentul de 11 pagini, a cărui apariţie a fost salutată în presă ca o excepţie notabilă, suveranul pontif retras face o descriere a fundalului istoric și cultural pe care s-au petrecut numeroasele abuzuri care au format un scandal global, întins pe mai multe decenii. Papa Benedict descrie de asemenea conflictele de viziune dintre Vatican și episcopii catolici americani în privinţa gestionării crizei abuzurilor și recunoaște că Vaticanul a fost iniţial copleșit în încercarea de a răspunde la această criză.

Potrivit papei emerit Benedict al XVI-lea, atât efectele Revoluţiei Sexuale din anii ’60, cât și clicile homosexuale din seminarele preoţești, precum și o destructurare generalizată a moralităţii în societate au contribuit la inflamarea crizei abuzurilor. Suveranul pontif emerit susţine că sistemul legal al bisericii a fost, uneori, hiperprotector faţă de clericii acuzaţi, menţionând că unele garanţii judiciare mergeau „până acolo încât orice condamnare era foarte puţin posibilă”.

„Parte a revoluţiei din ’68 a fost că pedofilia a fost diagnosticată ca fiind permisă şi potrivită”, a scris el. Benedict susţine că această mentalitate a afectat şi episcopii, şi seminarele catolice şi a cauzat „colapsul viitoarei generaţii de preoţi”. „Au existat episcopi, nu doar în SUA, care au respins tradiţia catolică total şi au vrut să aducă un catolicism nou, modern”, a adăugat el.

„La mai multe seminare au fost dezvoltate clici homosexuale care au acţionat mai mult sau mai puţin în mod deschis şi au schimbat semnificativ atmosfera la seminare”, a precizat Benedict. În eseu, papa Benedict face referire la un episcop care a arătat la seminare filme pornografice, „aparent cu intenţia de a-i face rezistenţi faţă de un comportament contrar credinţei”.

El a spus că pedofilia nu a devenit „acută” până la sfârșitul anilor 1980 și a fost cauzată, în esenţă, de „absenţa lui Dumnezeu”. Singura soluţie a fost „ascultarea și iubirea pentru Domnul nostru Iisus Hristos”, a spus Benedict.

În încheierea eseului, papa își exprimă recunoștinţa faţă de papa Francisc: „Aș dori să îi mulţumesc pentru tot ce face pentru a ne arăta iar și iar lumina lui Dumnezeu, care nu a dispărut nici măcar astăzi.” Această ultimă notă vine în anticiparea punerii în contrast a actualului papă, criticat constant de conservatorii catolici, care l-au preferat pe Benedict ca pontif.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro