semneletimpului.ro

Papa Francisc lansează iniţiativa globală „Pactul educativ”

Papa invită liderii mondiali să se reunească la Vatican pe 14 mai 2020 pentru a participa la iniţiativa „Reconstruirea pactului educativ global”, care își propune să formeze „o largă alianţă educativă” între toate componentele societăţii, care să fie „generatoare de pace, dreptate și ospitalitate între toate popoarele familiei umane, precum și dialog între religii”.

„Astăzi, mai mult ca niciodată, este necesar să unificăm eforturile într-o largă alianţă educativă pentru a forma persoane mature, capabile să depășească fragmentările și contrapunerile și să reconstruiască ţesutul de relaţii pentru o umanitate mai fraternă”, a declarat pontiful într-un mesaj video difuzat în 12 septembrie.

Întrucât schimbarea are loc ca urmare a unui proces de educaţie, papa a vorbit despre necesitatea construirii unui „sat al educaţiei”, unde să poată fi creat consensul pentru o educaţie care să lege între ele componentele ce alcătuiesc o persoană: „între studiu și viaţă; între generaţii, între profesori, elevi/studenţi, familii și societatea civilă cu expresiile ei intelectuale, știinţifice, artistice, sportive, politice, antreprenoriale și solidare”.

La distanţă de câţiva ani de enciclica Laudato si, Francisc lansează o nouă invitaţie la dialog cu privire la viitorul planetei și la necesitatea construirii unui teren pentru „o nouă solidaritate universală și o societate mai primitoare”.

Potrivit declaraţiei Congregaţiei pentru Educaţia Catolică, iniţiativa vine ca răspuns la solicitările pe care papa le-a primit în cursul întâlnirilor cu personalităţi din diferite culturi religioase. De asemenea, noul pact educaţional ar urma vindecarea unor „fracturi” de care suferă lumea în care trăim.

Prima fractură este verticală, „între om și Absolut”, în timp ce a doua fractură pe care pactul intenţionează să o vindece este orizontală, între generaţii, culturi și religii, dar și între generaţii. A treia fractură, dintre umanitate și mediu, reclamă construirea condiţiilor pentru o „cetăţenie ecologică” și pentru o educaţie care să promoveze „austeritatea responsabilă, contemplarea recunoscătoare a lumii și îngrijirea fragilităţii săracilor și a mediului”.

Papa a invitat la evenimentul de anul viitor lideri religioși, culturali și politici, dar și reprezentanţi ai ONG-urilor și ai mediului academic, potrivit anunţului biroului de presă al Vaticanului.

„Îi invit pe toţi să contribuie la această alianţă și să se angajeze, individual și în cadrul comunităţilor noastre, pentru a dezvolta visul unui umanism înrădăcinat în solidaritate și care să răspundă atât aspiraţiilor umanităţii, cât și planului lui Dumnezeu”, a transmis Francisc la finalul mesajului său.