Păstrează-ți cununa

Devoțional zilnice 20 decembrie 2018

Eu vin curând. Păstrează ce ai, ca nimeni să nu-ţi ia cununa. – Apocalipsa 3:11

Mulţi credincioşi în a doua venire a lui Hristos au coborât în mormânt aşteptând ca acest eveniment glorios să aibă loc în timpul vieţii lor. Un exemplu plin de inspiraţie este William Miller (1782–1849), a cărui speranţă a fost greu încercată când Hristos nu S-a întors în momentul aşteptat de el. Din studiul personal al Scripturii, el a fost convins că Hristos urma să Se întoarcă în jurul anului 1843. Mai târziu a acceptat timpul stabilit de milleriţi, 22 octombrie 1844. Dar după ce au trecut şi aceste date, Miller a fost foarte criticat şi luat în râs pentru că a dat naşte-re la aceste aşteptări nefondate. Chiar şi aşa, el nu a renunţat la credinţa şi nădejdea lui.

Pe 10 noiembrie 1844, Miller i-a scris prietenului lui apropiat, Joshua V. Himes: „Am aşteptat şi am privit înainte spre fericita nădejde, sperând să realizez lucrurile glorioase pe care Dumnezeu le-a spus despre Sion. Da, deşi am fost dezamăgit de două ori, încă nu sunt doborât şi nici descurajat.

Dumnezeu a fost cu mine în Duhul şi m-a mângâiat. Acum am mult mai multe dovezi să cred în cuvântul lui Dumnezeu şi, deşi sunt înconjurat de vrăjmaşi şi batjocoritori, mintea mea este pe deplin liniştită şi speranţa mea în venirea lui Hristos este mai puternică decât niciodată. […] Fraţilor, ţineţi-vă strâns, nu lăsaţi pe nimeni să vă ia cununa. Eu mi-am aţintit mintea la o altă dată şi aici vreau să stau până când Dumnezeu îmi va da mai multă lumină – acea dată este astăzi, ASTĂZI şi ASTĂZI, până când Îl voi vedea pe Cel după care tânjeşte sufletul meu.”

Aceasta a continuat să fie convingerea lui Miller pentru tot restul vieţii lui. Pe 3 decembrie 1844, el îi scria lui Himes şi Sylvester Bliss: „Nu pot să mă aşez şi să scriu fără să mă gândesc că poate această scrisoare nu va ajunge niciodată la destinaţie. Totuşi, eu cred că trebuie să lucrăm până va veni Hristos.” În septembrie 1848, fiind deja complet orb, Miller spunea într-o scrisoare adresată lui Himes: „Cu adevărat ar fi o perioadă tristă şi melancolică pentru mine dacă nu ar fi acea «fericită nădejde» de a-L vedea pe Isus. […] Deşi ochii mei fizici sunt în întuneric, totuşi mintea mea este luminată de priveliştea strălucită şi glorioasă a viitorului.”

Miller a murit împăcat pe 20 decembrie 1849, lăsându-ne un exemplu convingător de angajament necondiţionat faţă de speranţa adventistă. Fie ca Domnul să ne ajute să trăim şi, dacă va fi nevoie, chiar să murim cu aceeaşi speranţă!

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro