Păstrează-ți inima cu strășnicie

Păzeşte-ti inima mai mult decât orice, căci din ea ies izvoarele vieţii. Proverbe 4:23

Deseori am întrebat generaţia de vârsta a treia dacă i-ar plăcea să se înapoieze în timp şi să-şi retrăiască anii adolescenţei, dacă ar avea ocazia. Majoritatea răsunătoare a fost de acord că le-ar plăcea să fie din nou tineri, dar nu să trăiască din nou acei ani traumatici, plini de schimbări radicale.

Lucrez cu adolescenţi şi tineri la Universitatea California, la Riverside, ca pediatru specializat în sănătatea adolescenţilor. În timpul week-end-ului sunt implicat în planificare de programe şi activităţi pentru tineri din biserica noastră. Aşa că sunt bine familiarizat cu Generaţia X. Dacă le-aş transmite un mesaj care ar putea să-i ajute să trăiască o viaţă lungă, sănătoasă, ar fi acesta: „Păzeşte-ţi inima mai mult decât orice, căci din ea ies izvoarele vieţii.”

Adolescenţa este un timp al schimbărilor. Îţi dezvolţi sociabilitatea, îţi faci prieteni pentru o viaţă – dintre care unul poate deveni partenerul tău de viaţă. Despărţindu-te de familia din care provii, înveţi să-ţi asumi roluri de adult, faci alegeri pentru o carieră şi dezvolţi o atitudine de dărnicie altruistă din gândirea imatură, egocentrică. În acelaşi timp, şi corpul tău fizic se schimbă.

Dar Domnul nu te-a lăsat singur în timpul acestei perioade furtunoase de schimbare. El ţi-a oferit sfat valoros într-o carte special scrisă pentru cei care îşi dezvoltă propriul sistem de valori: Proverbele. Urmează sfaturile din această carte. Alege prieteni buni, căci „Omul bun scoate lucruri bune din vistieria bună a inimii lui; dar omul rău scoate lucruri rele din vistieria rea a inimii lui.” (Matei 12:35).

A avea grijă de inima ta înseamnă a supraveghea ceea ce preiei de pe ecranul computerului şi al televizorului, din limbajul şi muzica pe care le asculţi şi din asocierile şi prieteniile pe care le faci.

Isus a spus: „Eu am venit ca oile să aibă viaţă şi s-o aibă din belşug” (Ioan 10:10). Slujirea altora, curgând dintr-o stimă de sine sănătoasă, va fi o prevenire eficientă a folosirii de droguri şi a comportamentului nepermis.

Exuberanţa adolescenţei, urmată de o viaţă bogată de adult, este o pregătire minunată pentru viaţa veşnică cu Isus Hristos. Nu-ţi pierde aceşti ani preţioşi.

Îți supraveghezi drumurile spre inima şi mintea ta? Nu pierde timpul pe care ţi l-a dat Dumnezeu în plăceri care duc la moarte. Alege viaţa!

Harvey Heidinger

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro