semneletimpului.ro

Patriarhul Kiril critică proiectul de lege privind violenţa domestică pentru „intruziune” în cercul familiei

Un proiect de lege care propune înăsprirea pedepselor pentru violenţă domestică este ţinta criticilor clericilor și credincioșilor ortodocși, patriarhul Kiril avertizând parlamentarii că este „primejdios” să intervină în problemele familiei.

În 2017, președintele Putin promulga legea care dezincriminează violenţa domestică (cu excepţia faptului că incidentele violente sunt repetate sau se soldează cu rănirea gravă a victimei). „Schimbarea face parte dintr-o direcţie susţinută de tradiţionalism în timpul celui de-al treilea mandat prezidenţial al lui Vladimir Putin”, nota The Economist, într-o analiză care arăta că violenţa împotriva membrilor familiei are o tradiţie veche în Rusia. „Mesajul general pentru cetăţenii ruși este că violenţa în familie nu este o crimă”, declara în acest context Andrei Sinelnikov, de la Centrul Anna, o organizaţie axată pe prevenirea violenţei, unul dintre activiștii care și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu toleranţa faţă de abuz.

Proiectul de lege făcut public săptămâna trecută ar urma să ofere o definiţie legală violenţei domestice și să introducă ordinul de restricţie pentru a proteja victimele de agresori. Parchetul general rus a apărat proiectul, precizând că „acte legislative similare există practic în toate ţările străine”.

Patriarhul Kiril a etichetat iniţiativa drept o „intruziune” în „spaţiul sacru” al familiei, care trebuie tratată cu multă prudenţă. „Bineînţeles că nu putem permite nicio violenţă în sânul unei familii. Dar există ceva periculos în tendinţele care se formează astăzi, inclusiv în domeniul legislativ, când se încearcă legalizarea intruziunii în viaţa familială sub pretextul luptei împotriva unor probleme de familie”, a declarat patriarhul.

Proiectul de lege a fost criticat și de comisia patriarhiei moscovite însărcinate cu problemele legate de familie şi protejarea mamelor şi copiilor, care a denunţat într-un comunicat prevederile „incompatibile cu valorile tradiţionale spirituale şi morale ruse”, susţinând că un astfel de proiect ar sprijini agenda comunităţii LGBT sau a organizaţiilor finanţate din străinătate. În același timp, 200 de organizaţii, majoritatea religioase, i-au solicitat președintelui Putin să blocheze adoptarea unor măsuri care ar contraveni tradiţiilor ruse.

Potrivit Centrului Anna, 7.500 de femei au murit în 2015 în Rusia, din cauza violenţei soţilor, iar alte statistici arată că 40% din agresiunile deosebit de grave au loc în familie.