Patriarhul Kiril critică proiectul de lege privind violenţa domestică pentru „intruziune” în cercul familiei

Un proiect de lege care propune înăsprirea pedepselor pentru violenţă domestică este ţinta criticilor clericilor și credincioșilor ortodocși, patriarhul Kiril avertizând parlamentarii că este „primejdios” să intervină în problemele familiei.

În 2017, președintele Putin promulga legea care dezincriminează violenţa domestică (cu excepţia faptului că incidentele violente sunt repetate sau se soldează cu rănirea gravă a victimei). „Schimbarea face parte dintr-o direcţie susţinută de tradiţionalism în timpul celui de-al treilea mandat prezidenţial al lui Vladimir Putin”, nota The Economist, într-o analiză care arăta că violenţa împotriva membrilor familiei are o tradiţie veche în Rusia. „Mesajul general pentru cetăţenii ruși este că violenţa în familie nu este o crimă”, declara în acest context Andrei Sinelnikov, de la Centrul Anna, o organizaţie axată pe prevenirea violenţei, unul dintre activiștii care și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu toleranţa faţă de abuz.

Proiectul de lege făcut public săptămâna trecută ar urma să ofere o definiţie legală violenţei domestice și să introducă ordinul de restricţie pentru a proteja victimele de agresori. Parchetul general rus a apărat proiectul, precizând că „acte legislative similare există practic în toate ţările străine”.

Patriarhul Kiril a etichetat iniţiativa drept o „intruziune” în „spaţiul sacru” al familiei, care trebuie tratată cu multă prudenţă. „Bineînţeles că nu putem permite nicio violenţă în sânul unei familii. Dar există ceva periculos în tendinţele care se formează astăzi, inclusiv în domeniul legislativ, când se încearcă legalizarea intruziunii în viaţa familială sub pretextul luptei împotriva unor probleme de familie”, a declarat patriarhul.

Proiectul de lege a fost criticat și de comisia patriarhiei moscovite însărcinate cu problemele legate de familie şi protejarea mamelor şi copiilor, care a denunţat într-un comunicat prevederile „incompatibile cu valorile tradiţionale spirituale şi morale ruse”, susţinând că un astfel de proiect ar sprijini agenda comunităţii LGBT sau a organizaţiilor finanţate din străinătate. În același timp, 200 de organizaţii, majoritatea religioase, i-au solicitat președintelui Putin să blocheze adoptarea unor măsuri care ar contraveni tradiţiilor ruse.

Potrivit Centrului Anna, 7.500 de femei au murit în 2015 în Rusia, din cauza violenţei soţilor, iar alte statistici arată că 40% din agresiunile deosebit de grave au loc în familie.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro