Peste jumătate dintre speciile de arbori din Europa riscă să dispară

Aproximativ 58% dintre speciile endemice de arbori – care cresc doar în Europa – și 42% dintre speciile care cresc în Europa, dar și în alte zone ale lumii, sunt ameninţate cu extincţia, potrivit Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (IUCN), o organizaţie cu sediul general în Gland, Elveţia.

Este o premieră faptul că IUCN publică o „Listă Roșie” cu arborii europeni, după ce a analizat cele 454 de specii de copaci prezente în Europa. Declinul speciilor de arbori din Europa este generat în special de introducerea unor specii invazive, de exploatarea nesustenabilă a pădurilor, precum și de dezvoltarea urbană.

„Nu doar copacii și pădurile care apar în mod natural, dar și marile conifere comerciale sunt ameninţate de specii invazive. Suntem încurajaţi să plantăm mai mulţi copaci, pe bună dreptate, dar trebuie să fim foarte atenţi pentru a ne asigura că nu vin cu specii dăunătoare. Trebuie să avem grijă la biosecuritate”, a declarat David Allen, unul dintre autorii studiului.

De fapt, speciile invazive, care se răspândesc, de exemplu, prin comerţul cu cherestea netratată, reprezintă cel mai mare pericol pentru arborii care nu cresc decât în Europa, uneori doar în anumite regiuni ale continentului.

„Este alarmant că peste jumătate dintre speciile de arbori endemici din Europa sunt acum ameninţate de dispariţie. Arborii sunt esenţiali vieţii pe pământ, iar arborii europeni, în toată diversitatea lor, sunt o sursă de hrană și adăpost pentru nenumărate specii de animale, precum păsări și veveriţe, și joacă un rol economic cheie”, punctează Craig Hilton-Taylor, președintele organizaţiei.

Raportul arată gravitatea situaţiei multor specii subestimate, dar care „constituie coloana vertebrală a ecosistemelor europene și contribuie la o planetă sănătoasă”, a declarat Luc Nas, directorul Oficiului Regional European al IUCN.

Moluștele terestre, care contribuie la regenerarea solului și la reciclarea substanţelor nutritive din ecosistemele naturale, fiind buni indicatori ai sănătăţii solului, sunt în pericol, arată raportul, 22% dintre specii fiind ameninţate cu extincţia. Aproximativ 92% dintre speciile de moluște din Europa nu se regăsesc pe alte continente, astfel că, „odată ce aceste specii s-au pierdut din Europa, ele sunt dispărute pentru totdeauna”, avertizează cercetătorul Eike Neubert, care subliniază nevoia de a schimba politicile cu privire la utilizarea terenurilor.

Potrivit raportului, scorușii sunt arborii cei mai ameninţaţi, trei sferturi dintre cele 170 de soiuri din Europa fiind în pericol de dispariţie. Castanul sălbatic este considerat vulnerabil, din pricina moliilor care-i afectează frunzele, în timp ce alte specii sunt afectate de depunerile excesive de azot generate de poluarea aerului, de locuinţe și ferme de porci.

„Noi vedem că mediul nostru natural este devorat. Este o problemă la scară largă (…) dar ceea ce ar trebui să facem nu pare practic, așa că luăm măsuri numai atunci când lucrurile devin cu adevărat îngrozitoare. Într-adevăr, nu există o Planeta B. Mă gândesc la cum va fi acest loc în următorii 50 de ani. Este un lucru extrem de îngrijorător”, a declarat Tim Rich, unul dintre autorii studiului.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro