Devoțional zilnice

Poduri ale speranței

Din pruncie cunoşti Sfintele Scripturi, care pot să-ţi dea înţelepciunea care duce la mântuire prin credinţa în Hristos Isus. – 2 Timotei 3:15

Educaţia este cheia care descuie două uşi principale. Prima este cheia de acces înspre trecut, cu înţelepciunea adunată de generaţiile anterioare. A doua este uşa înspre viitor, care oferă speranţă pentru o viaţă plină de demnitate. Kofi Annan, fostul secretar general al Naţiunilor Unite, sugera că „alfabetizarea este un pod care te duce de la nefericire la speranţă”.

Declaraţia Universală a Drepturilor Omului (1948), articolul 26, spune că „orice persoană are dreptul la educaţie” şi că „educaţia elementară trebuie să fie obligatorie”. Cu scopul de a încuraja naţiunile şi comunităţile să ajungă la acest scop, pe 17 noiembrie 1965, UNESCO a declarat ziua de 8 septembrie ca „Ziua Internaţională a Alfabetizării”. Chiar şi aşa, în 2013 încă mai erau 774 de milioane de adulţi – dintre care 64% femei – care încă nu ştiu să citească şi să scrie. În 2015, un raport al Naţiunilor Unite făcea cunoscut că mai mult de o sută de milioane de copii la nivel mondial nu frecventează şcoala.

Preocupată de această problemă gravă, Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea a emis la Sesiunea Conferinţei Generale din 1995 de la Utrecht, Olanda, o declaraţie oficială despre alfabetizare. Documentul atrăgea atenţia că „incapacitatea de a citi are un impact asupra fiecărui aspect din viaţa personală – puterea de a realiza un câştig, şanse în carieră, acces la informaţii despre îngrijirea sănătăţii şi chiar capacitatea de a creşte copii aşa cum trebuie. Fără aptitudinea de a citi, puţine uşi ale oportunităţilor vor fi deschise vreodată.”

Dintr-o perspectivă mai religioasă, în document se mai spunea: „Adventiştii recunosc un motiv mai vital pentru a da şi altora darul citirii. Noi credem că aptitudinea de a citi Cuvântul lui Dumnezeu – vestea bună a mântuirii – nu ar trebui rezervată doar câtorva privilegiaţi. Noi susţinem că fiecare bărbat, fiecare femeie şi fiecare copil ar trebui să aibă acces la adevărurile şi la puterea înălţătoare a Bibliei.”

În apropiere de locuinţa ta există persoane analfabete? Dacă da, poate că vei reuşi să mobilizezi comunitatea şi să înfiinţaţi un centru de influenţă pentru a-i învăţa pe analfabeţi să citească. În timp ce îşi dezvoltă capacitatea de a citi şi a scrie, le poţi descoperi învăţăturile minunate ale Cuvântului lui Dumnezeu. Făcând astfel, vei construi poduri de speranţă pentru viaţa lor de acum şi pentru veşnicie!