Poduri ale speranței

Devoțional zilnice 8 septembrie 2018

Din pruncie cunoşti Sfintele Scripturi, care pot să-ţi dea înţelepciunea care duce la mântuire prin credinţa în Hristos Isus. – 2 Timotei 3:15

Educaţia este cheia care descuie două uşi principale. Prima este cheia de acces înspre trecut, cu înţelepciunea adunată de generaţiile anterioare. A doua este uşa înspre viitor, care oferă speranţă pentru o viaţă plină de demnitate. Kofi Annan, fostul secretar general al Naţiunilor Unite, sugera că „alfabetizarea este un pod care te duce de la nefericire la speranţă”.

Declaraţia Universală a Drepturilor Omului (1948), articolul 26, spune că „orice persoană are dreptul la educaţie” şi că „educaţia elementară trebuie să fie obligatorie”. Cu scopul de a încuraja naţiunile şi comunităţile să ajungă la acest scop, pe 17 noiembrie 1965, UNESCO a declarat ziua de 8 septembrie ca „Ziua Internaţională a Alfabetizării”. Chiar şi aşa, în 2013 încă mai erau 774 de milioane de adulţi – dintre care 64% femei – care încă nu ştiu să citească şi să scrie. În 2015, un raport al Naţiunilor Unite făcea cunoscut că mai mult de o sută de milioane de copii la nivel mondial nu frecventează şcoala.

Preocupată de această problemă gravă, Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea a emis la Sesiunea Conferinţei Generale din 1995 de la Utrecht, Olanda, o declaraţie oficială despre alfabetizare. Documentul atrăgea atenţia că „incapacitatea de a citi are un impact asupra fiecărui aspect din viaţa personală – puterea de a realiza un câştig, şanse în carieră, acces la informaţii despre îngrijirea sănătăţii şi chiar capacitatea de a creşte copii aşa cum trebuie. Fără aptitudinea de a citi, puţine uşi ale oportunităţilor vor fi deschise vreodată.”

Dintr-o perspectivă mai religioasă, în document se mai spunea: „Adventiştii recunosc un motiv mai vital pentru a da şi altora darul citirii. Noi credem că aptitudinea de a citi Cuvântul lui Dumnezeu – vestea bună a mântuirii – nu ar trebui rezervată doar câtorva privilegiaţi. Noi susţinem că fiecare bărbat, fiecare femeie şi fiecare copil ar trebui să aibă acces la adevărurile şi la puterea înălţătoare a Bibliei.”

În apropiere de locuinţa ta există persoane analfabete? Dacă da, poate că vei reuşi să mobilizezi comunitatea şi să înfiinţaţi un centru de influenţă pentru a-i învăţa pe analfabeţi să citească. În timp ce îşi dezvoltă capacitatea de a citi şi a scrie, le poţi descoperi învăţăturile minunate ale Cuvântului lui Dumnezeu. Făcând astfel, vei construi poduri de speranţă pentru viaţa lor de acum şi pentru veşnicie!

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro