semneletimpului.ro

Profesor adventist, ales în Academia Naţională de Știinţe din SUA

Profesorul David Williams a devenit primul adventist ales să facă parte din corpul celor 100 de membri ai Academiei Naţionale de Știinţe din Statele Unite. Aceasta este doar cea mai recentă recunoaștere a contribuţiei pe care sociologul a adus-o cercetării americane.

David Williams este sociolog și profesor la Harvard. În prezent, predă cursuri de sănătate publică în cadrul Catedrei „Florence Sprague Norman and Laura Smart Norman”, de la Harvard, este președintele Departamentului de Știinţe Sociale și Comportamentale din cadrul Facultăţii de Sănătate Publică „T.H. Schan”, de la Harvard, fiind totodată și profesor de studii africane și afro-americane și de sociologie în cadrul aceleiași universităţi.

În CV-ul profesorului de pe site-ul Harvard, acesta este prezentat ca „un cercetător în domeniul știinţelor sociale cu o reputaţie internaţională în domeniul influenţelor sociale asupra sănătăţii”. Munca sa de cercetare a vizat subiecte de interes major precum: impactul rasei și al statutului economic asupra sănătăţii; rasismul și sănătatea; stresul și sănătatea; influenţele sociale asupra sănătăţii mintale; implicarea religioasă și sănătatea.

La aflarea veștii privind alegerea sa, profesorul Williams a declarat că aceasta este o dovadă în plus că „fundamentele puse de educaţia creștină nu limitează în niciun fel succesul pe care îl putem obţine”. Potrivit Adventist Review, David Williams a urmat în Castries, St. Lucia, primii ani de școală și liceul. Cursurile universitare le-a urmat la Southern Caribbean University, un centru universitar adventist din Trinidad Tobago. A devenit master în teologie și sănătate publică la Universitatea Andrews și Universitatea Loma Linda și a obţinut apoi o diplomă de masterat și titlul de doctor în sociologie la Universitatea din Michigan.

„Am întâlnit mulţi profesioniști adventiști de ziua a șaptea care sunt un produs al educaţiei creștine și care cred că aceasta nu este suficient de bună pentru copiii lor”, a declarat Williams pentru Adventist Review. „Din punctul meu de vedere, [alegerea ca membru în Academie] este o afirmare a faptului că pregătirea prin educaţia creștină încă poate să aducă succes în zona seculară.” Williams l-a citat pe prietenul său Wintley Phipps, solist și pastor adventist: „Nu e nevoie să faci compromisuri ca să fii recunoscut.”

„Știu că sunt unii tineri profesioniști adventiști care cred că, pentru a avea succes, poate că trebuie să participe la conferinţe știinţifice în Sabat. Că,pentru a avea succes, nu poţi fi credincios lui Dumnezeu în fiecare aspect fiindcă există anumite lucruri necesare pentru a atinge succesul.” Profesorul a subliniat însă că alegerea sa în Academie este o dovadă că poţi fi și credincios și să obţii recunoaștere în domeniul tău profesional.