Raport: inteligenţa artificială ar trebui reglementată drastic, pentru că amplifică inegalitatea

A devenit tot mai clar faptul că, în diverse domenii, inteligenţa artificială amplifică inegalităţile, plasează informaţiile și mijloacele de control în mâinile celor care deţin puterea, privându-i în același timp pe aceia care nu le deţin”, spun specialiștii de la AI Now Institute, un centru afiliat Universităţii din New York, într-un raport care recomandă reglementări mult mai stricte de implementare a inteligenţei artificiale.

Cercetătorii s-au declarat preocupaţi de utilizarea inteligenţei artificiale (AI) în domenii care merg „de la resurse umane la servicii sociale, de la supraveghere la monitorizarea imigranţilor și a minorităţilor”, dar „fără garanţii şi fără structuri de control potrivite”.

Guvernele și companiile nu ar trebui să mai folosească recunoașterea facială „în contexte sociale și politice sensibile”, cel puţin până când riscurile nu vor fi înţelese mai bine, spune raportul.

În ce privește tehnica incipientă a recunoașterii emoţiilor de către mașini, cercetătorii cred că interzicerea ar fi soluţia cea mai potrivită. „Ea nu ar trebui să joace un rol în deciziile importante pe care le iau oamenii, în timpul interviurilor de angajare, consultaţiilor medicale, întâlnirilor cu un asigurator sau în timpul evaluării elevilor în şcoli”, subliniază raportul. În plus, cercetătorii newyorkezi avertizează că tehnologiile AI pot consolida rasismul și lipsa diversităţii. Astfel, un algoritm de recrutare poate deduce, folosind datele existente, că infirmierii trebuie să fie infirmiere, iar cadrele tehnice trebuie să fie bărbaţi caucazieni între 40 și 50 de ani.

Industria AI este teribil de omogenă”, spun autorii.

O reglementare a inteligenţei artificiale ar trebui să se concentreze pe riscurile și deficienţele inevitabile ale acesteia, însă nu a sosit încă momentul oportun pentru a face acest lucru, susţine un studiu din 2018. În primul rând, principiile pe baza cărora se fac reglementările trebuie să se bazeze pe atenuarea riscurilor pe care le generează pentru societate activitatea reglementată, însă acest lucru nu este realizabil până ce riscurile AI nu sunt cunoscute într-o măsură mai mare, susţine studiul. În al doilea rând, deși în domeniile tehnologice reglementarea prospectivă este una de succes, „istoria legiferarii prospective a tehnologiilor digitale este una a unui eșec aproape complet”.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro