Raport ONU: Un nou val de atacuri teroriste ar putea avea loc până la sfârșitul anului

Deși „califatul” grupării Statul Islamic s-a prăbușit, ameninţarea grupărilor extremiste islamiste rămâne încă ridicată, iar liniștea de după atacurile teroriste ar putea fi una temporară, existând posibilitatea unui nou val de atacuri înainte de finalul anului, avertizează un raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Raportul face o evaluare sumbră cu privire la răspândirea globală a mișcărilor teroriste, indicând că există un risc ridicat ca liderii Statului Islamic să „se adapteze, să se regrupeze și să creeze condiţii pentru o eventuală reînviere” în Irak și Siria, unde au suferit o înfrângere militară zdrobitoare. De asemenea, deși nu se mai bucură de finanţarea din trecut, gruparea caută modalităţi de a iniţia sau facilita atacuri internaţionale, inclusiv unele care „să exacerbeze diviziunile și tulburările” din statele Europei.

Autorii raportului se declară îngrijoraţi cu privire la cei 30.000 de străini plecaţi să apere „califatul”, și care ar putea să fie încă în viaţă. „Unii se pot alătura Al-Qaida sau altor grupări teroriste care ar putea să apară. Unii ar putea deveni lideri sau radicaliști”, arată raportul, care se bazează pe informaţii livrate de agenţiile de informaţii ale statelor membre ONU.

Radicalizarea „deţinuţilor afectaţi de sărăcie, marginalizare, frustrare şi violenţă” reprezintă un alt motiv de îngrijorare, întrucât, potrivit raportului, „programele de deradicalizare nu s-au dovedit pe deplin eficiente. Luptătorii cei mai radicalizaţi, care au primit condamnări mai mari, încă nu se apropie de perioada de eliberare. Ei rămân periculoși și continuă să reprezinte o provocare, atât în interiorul sistemului penal, cât și în afara lui”.

Aproxiamtiv 6.000 de cetăţeni europeni au călătorit în Irak și Siria, cu scopul de a se alătura ISIS sau altor grupări teroriste, o treime dintre aceștia fiind uciși, iar o altă treime stabilindu-se în regiune sau călătorind în alte state. Cel puţin 2.000 dintre aceștia au revenit în Europa, spun experţii ONU.

De asemenea, statele Europei nu-și doresc repatrierea cetăţenilor plecaţi să sprijine grupări teroriste și nu știu dacă vor putea urmări penal pe cei care se întorc acasă. Administraţia Trump a făcut presiuni asupra ţărilor europene pentru a-și prii cetăţenii care au luptat pentru gruparea jihadistă. „Vrem ca Europa să ia mii de luptători ISIS. Vom vedea dacă o face. dacă nu se conformează, probabil va trebui să-i lăsăm liberi în Europa”, a declarat recent președintele american. În prezent, aproximativ 800 de luptători ISIS care provin din Europa sunt reţinuţi în nordul Siriei de Forţele Democratice Siriene ajutate de SUA.

Gruparea teroristă are acces la o sumă cuprinsă între 50 de milioane și 300 de milioane de dolari din veniturile califatului și, imediat ce va avea timpul și spaţiul necesar, „ va direcţiona și va facilita atacurile internaţionale, pe lângă atacurile iniţiate de ISIS, care continuă să apară în multe locaţii din întreaga lume (…) Prin urmare, reducerea actuală a unor astfel de atacuri poate să nu dureze prea mult, posibil nici măcar până la sfârșitul anului 2019”, subliniază raportul.

În martie 2019, președintele Donald Trump a anunţat că gruparea teroristă Statul Islamic a fost învinsă 100% în Siria, arătându-le jurnaliștilor hărţi cu regiunile pe care le controla organizaţia teroristă în trecut și hărţișe care arată eliberarea regiunilor respective.

În Irak, gruparea a fost învinsă în 2017, când jihadiștii au pierdut „capitalele” califatului (Mosul în Irak și Rakka în Siria).

Loviturile suferite de gurpările teroriste nu le fac însă automat inofensive, așa cum este cazul Al-Qaeda, despre care raportul ONU spune că „rămâne rezistentă”, în ciuda uciderii lui Hamza bin Laden, fiul lui Osama bin Laden, care fusese pregătit de tatăl său pentru a deveni liderul grupării.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro