Rar și nobil

Devoțional zilnice 30 octombrie 2018

Să vedeţi:
Eram odată într-o tabără. Mă odihneam pe un buștean și privind prin iarbă, ce să vezi: o nestemată! Un pâlc zglobiu de flori mărunte mi-au absorbit privirile. De un albastru cuceritor, florile de nu-mă-uita m-au pus pe gânduri: oare de ce sunt atât de captivat de culoarea aceasta?

Poate pentru că sunt băiat sau poate pentru că așa am fost învățat. Dar nu-i chiar așa. Ai observat cât de rar întâlnești animale albastre? Dumbrăveancă, pescărașul albastru, niște fluturi, poate coada pe păunului sau la câteva gâze. Dar în rest…

Atât de rară este culoarea aceasta încât cu mii de ani în urmă au numit-o ultramarin, fiindcă în Europa pigmentul sosea tocmai din Valea Bamiyan, Afganistan, adus pe mare. Și totuși, de unde raritatea aceasta? Ei bine, cu ajutorul unui microscop aflăm răspunsul. De obicei culorile sunt date de pigmenți. Albastrul, însă, este singura culoare care – în natură – nu este dată de pigment ci de structură. Forma solzilor sau a penelor face ca noi să vedem acel albastru cuceritor.

Aflând acest lucru, stau uimit în fața realității din natură: frumusețea albastrului nu stă în pigment ci în structură. Altfel voi citi cuvintele scripturii care spun:

„Zidește în mine o inimă curată, Dumnezeule. Pune în mine un duh nou și statornic.” Psalmul 51:10

Vezi? Noblețea omului nu constă în pigmenți ci în structura lui. Lasă-L

Niţu Daniel, Pastor, Conferinţa Muntenia

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro