Răsturnați

DEVOTIONAL EXPLO 26 februarie 2018

Isus le-a vorbit din nou şi a zis: „Eu sunt Lumina lumii; cine Mă urmează pe Mine nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieţii.” – loan 8:12

Eram în întârziere după o programare la tribunal şi nu mai reuşeam să prindem cursa care ne ducea din Port Real în Polillo. Cineva a sugerat să luăm mai degrabă vaporul din Dinahican. Depăşisem cu câteva ore bune ora la care pleca ultimul vapor care traversează oceanul. Dacă nu reuşeam să plecăm, aveam să ajungem acasă abia după trei zile. Vremea bună însemna că vom ajunge acasă în siguranţă.

Ne-am îmbarcat pe singura ambarcaţiune disponibilă, care era programată să plece la ora 1 în acea după-amiază, dar n-a plecat decât pe la ora 2. Nu am aflat notivul, deşi am observat la îmbarcare că erau încărcate foarte multe mărfuri grele – cum ar fi blocuri de gheaţă, fier galvanizat, suluri de sârmă ghimpată şi paleţi cu furnir.

Vorbeam generalităţi cu Rhona, colega mea de banchetă, când motorul a pornit și vasul imens s-a îndreptat spre ocean. Fără nicio avertizare, vaporul s-a înclinat spre stânga şi nu a mai revenit la poziţie. Apoi, în câteva secunde, s-a răsturnat, aruncându-ne pe noi, pasagerii, în apele întunecate şi blocându-ne sub corpul navei cu susul în jos. În mijlocul haosului de pasageri ţipând şi în lipsa de vizibilitate, am observat cumva o rază de soare. Am înotat în acea direcţie şi mi-am dat seama că s-ar putea să mă conducă afară. Înotând frenetic, am auzit ca în ecou ţipetele altora, urlând de panică şi disperare. Rhona, care se scufunda, a fost salvată de Restry, o altă cunoştinţă, care a scos-o afară trăgând-o de păr. O tânără mamă şi-a salvat copilul aproape înecat în vârstă de un an şi jumătate. Ulterior, salvatorii i-au transportat pe amândoi la un spital din apropiere. Am început să le strigăm mesaje de încurajare celorlalţi pasageri, să se ţină de obiecte care pluteau, fiindcă nu avuseserăm timp să ne punem vestele de salvare. „Echipele de salvare vor veni curând!” strigam noi. Slavă lui Dumnezeu că, într-un final, toţi am fost salvaţi şi am şi ajuns la ora 4 dimineaţa în Port Real cu o cursă regulată.

Aşa cum acea rază de soare m-a condus spre salvare, şi Duhul Sfânt ne va îndruma „În tot adevărul” (loan 16:13). Iar în situaţiile în care Satana va încerca să ne țină blocaţi, vom urma lumina adevărului divin şi vom găsi scăparea şi libertatea pe care ni le aduce adevărul (loan 8:32).

Esperanza Aquino Mopera

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro