Rata de supravieţuire a copiilor bolnavi de cancer din România, sub media Europei de Vest

Anual, în România sunt diagnosticate 400 de cazuri noi de cancere pediatrice, incidenţa fiind de 10 cazuri la suta de mii de copii, iar rata medie de supravieţuire este de 69,1%, cu 10% mai mică decât media ţărilor din Europa de Vest, potrivit studiului Supravieţuirea Copiilor cu Cancer din România, prezentat de Societatea Română de Onco-Hematologie Pediatrică, alături de Asociaţia Dăruiește Aripi.

„Este prima oară când aflăm care e rata de supravieţuire în cazul cancerelor onco-pediatrice și avem o analiză completă asupra tipurilor de cancer ce îi afectează pe copii, a grupelor de vârstă cele mai afectate, dar și a regiunilor în care apar cele mai multe cazuri”, a declarat Mihaela Bucurenci, din partea SROHP, coordonatoarea Registrului Naţional de Cancer la Copil.

Analiza adună datele la nivel naţional ale copiilor și tinerilor diagnosticaţi cu cancer în perioada 2010-2013, această premieră fiind posibilă datorită înfiinţării Registrului Naţional al Cancerelor la Copil în România.

„O astfel de analiză este un pas esenţial în alinierea la standardele de tratament internaţionale, astfel încât decalajele dintre ratele de supravieţuire a copiilor din România și a celor din Vest să poată fi micșorate. În final, e un instrument de lucru pentru specialiștii din sănătate, experţi și autorităţi publice, cu toţii implicaţi în creșterea șanselor de supravieţuire a micuţilor”, a explicat Bucurenci.

Rata medie de supravieţuire la copiii  diagnosticaţi cu cancer în România este cu 10% mai mică decât media Europei de Vest, dar congruentă cu media ţărilor din Europa de Est (70%): Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Lituania, Estonia, Letonia.

Tipurile de cancer diagnosticate cel mai frecvent la copiii din ţara noastră sunt leucemiile (31%), limfoamele (16%), tumorile sistemului nervos central (14%) și  tumorile osoase și  ţesuturi moi (7%).

Registrul Naţional al Cancerelor la Copil în România înseamnă un pas enorm, care va crește calitatea îngrijirii acordate pacienţilor, crede dr. Anca Coliţă, șefa secţiei de pediatrie a Institutului Clinic Fundeni.

Existenţa unui sistem de colectare a datelor este de ajutor în efortul de îmbunătăţire a ratei de supravieţuire a copiilor afectaţi de cancer, dar este nevoie de spitale noi „pentru că totuși îngrijirea pacientului oncologic pediatric, mai ales, trebuie făcută în spitale noi, în care să nu mai avem probleme cu infecţiile, care sunt cumva asociate clar clădirilor foarte vechi. Avem nevoie de saloane cu număr mic de paturi, de probabil mult mai mult camere sterile pentru tratamentul pacienţilor cu leucemii acute sau a celor care sunt la risc de infecţie”, subliniază Anca Coliţă.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro