Râuri de apă vie

Devoțional zilnice 26 august 2018

Cine crede în Mine, din inima lui vor curge râuri de apă vie, cum zice Scriptura. – Ioan 7:38

În lume există fluvii imense, dar niciunul nu poate fi comparat cu giganticul Amazon, cel mai mare dintre toate fluviile. Deşi pe malurile sale trăiau multe triburi indigene, Amazonul a fost „descoperit” în februarie 1542 de exploratorul şi conchistadorul spaniol Don Francisco de Orellana. Luat de curent în aval, el a ajuns până la Oceanul Atlantic în 26 august 1542. De atunci, Amazonul a captivat interesul multor exploratori, inclusiv al lui Theodore Roosevelt şi Jacques Cousteau.

Cu un bazin de aproximativ 1 100 afluenţi, Amazonul varsă în Oceanul Atlantic aproximativ 6 591 kilometri cubi de apă pe an. Mai mare decât următoarele şapte, ca mărime, fluvii independente la un loc, acesta reprezintă aproape 20% din toate revărsările globale de fluvii. Dar asta nu este tot.

Pe 17 august 2011, la Congresul Internaţional al Brazilian Society of Geophysics din Rio de Janeiro, Valiya Hamza şi Elizabeth Tavares Pimentel au detaliat descoperirea unui fluviu subteran care curgea la kilometri adâncime sub marele râu Amazon. Datele ştiinţifice sugerează că acest fluviu este aproape la fel de lung ca Amazonul, dar de sute de ori mai larg şi mai lent şi se revarsă în adâncimile Oceanului Atlantic.

Bazinul Amazonului este doar parte dintr-un circuit de apă mult mai vast din lume. În acel circuit, „lacul şi oceanul, fluviul şi pârâiaşul – fiecare ia pentru a dărui” (Educaţie, p. 103). Oricât de gigantic ar fi, fluviul Amazon este ceea ce este doar datorită râurilor mai mici şi chiar a pârâiaşelor care, împreună, îl hrănesc şi prin revărsarea apei în ocean. Dar chiar şi apele oceanului nu rămân întotdeauna acolo. Un procentaj semnificativ se evaporă şi apoi se întoarce pe pământ sub formă de ploaie, alimentând circuitul nesfârşit al apei.

Fie că eşti un fluviu imens sau doar un pârâiaş, nu contează. Ce contează cu adevărat este dacă îţi îndeplineşti datoria în marele plan al lui Dumnezeu. Tu şi cu mine trebuie să fim „vase şi canale ale energiei dătătoare de viaţă” care vine din Biblie” (Educaţie, p. 192). Ce binecuvântare va curge către lume dacă fiecare dintre noi ar fi un vas/canal al mesajului salvator al lui Dumnezeu!

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro