Reţelele globale 5G „vor bruia previziunile meteo”

Noua generaţie de tehnologie mobilă ar putea interfera cu observatoarele meteo bazate pe informaţii din satelit. Meteorologi din toată lumea avertizează că noul sistem mobil care va fi lansat anul acesta ar putea periclita vieţi.

Introducerea reţelei mobile 5G ar putea afecta considerabil capacitatea agenţiilor meteorologice de a prevedea furtunile grave. Meteorologi din mai multe ţări avertizeaă că noul sistem wireless care urmează să fie implementt în toată lumea comportă riscul de a perturba instrumentele prin satelit folosite pentru a monitoriza schimbările atmosferice. Rezultatul ar putea consta în previziuni deficitare și întârzierea avertizărilor cu privire la furtuni, ceea ce ar putea conduce la pierderi evitabile de vieţi umane.

„Modul în care este introdusă reţeaua 5G ar pute compromite grav abilitatea noastră de a prevedea furtunile importante” a declarat Tony McNally, reprezentant al Centrului European pentru Previziuni Meteorologice pe Termen Mediu. „În final, lucrul acesta ar putea face diferenţa dintre viaţă și moarte. Suntem foarte îngrijoraţi de acest aspect.”

Meteorologii spun că frecvenţele radio ale noilor reţele 5G ar putea perturba observaţii meteo extrem de importante făcute pe baza informaţiilor provenite de la sateliţi. Instrumentele aflate la bordul sateliţilor meteo analizează variabile atmosferice precum: vaporii de apă, precipitaţii, ninsoare, gheaţă și densitatea norilor, toţi factori cruciali în mersul vremii.

Una dintre frecvenţele care ar putea fi perturbată este cea de 23,8 GHz. Vaporii de apă emit un semnal slab doar la această lungime de undă naturală, iar informaţia este monitorizată și măsurată de sateliţii meteo. Specialiștii utilizează această informaţie pentru a prevedea, de pildă, evoluţia unei furtuni.

„Astfel de informaţii sunt critice pentru capacitatea de a face previziuni”, a declarat Niels Bormann, din cadrul Reading Weather Centre. „Ele sunt o resursă naturală unică și, dacă pierdem accesul la ea, previziunile meteo vor deveni tot mai nedemne de încredere.”

Chestiunea este că unele dintre reţelele 5G ar putea transmite pe o frecvenţă foarte apropiată de cea emisă de vaporii de apă și ar putea induce în eroare meteorologii. „Nu am mai putea diferenţia între vapori și semnal mobil și am putea fi nevoiţi să renunţăm cu totul la acele date. Lucrul acesta ne-ar compromite acurateţea previziunilor.”

În acest moment, înregistrarea corectă a vaporilor de apă reduce cu 17% riscul de eroare în ceea ce priveşte previziunile meteo, fiind cel mai mare contribuitor din acest punct de vedere.

Se preconizează că România va putea trece la reţeaua pe bandă 5G în anul 2020, asta numai în cazul în care frecvenţa de 4G atinge maximul de acoperire, pentru ca procesul să fie unul mai uşor.

Problemele semnalate vor fi puse în discuţie în cadrul World Radiocommunication Conference (WRC) organizată în a doua parte a acestui an. În funcţie de gradul de pericol stabilit, este posibil ca în urma conferinţei WRC domeniul de frecvenţă alocat pentru comunicaţii 5G să fie redus prin introducerea unor porţiuni „no-use” care să ocolească frecvenţele sensibile monitorizate de sateliţii meteorologici.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro