Reziduuri de pesticide, detectate la 70% dintre alimente după spălare

Peste 70% dintre legumele și fructele proaspete vândute în Statele Unite conţin particule de pesticide chiar și după ce au fost spălate, arată un raport anual asupra datelor furnizate de Departamentul Agriculturii din SUA.

Legumele cu frunze verde închis, precum spanacul și varza kale, sunt printre primele alimente în topul alcătuit de Environmental Working Group în ce privește cantitatea de pesticide care rămâne după spălare. Pe primul loc sunt căpșunile, dar și merele și nectarinele se află în top 5. Urmează strugurii, piersicile, cireșele, perele, roșiile, prazul și cartofii.

Mai bine de 92% din varza kale testată conţinea cel puţin două pesticide. DCPA sau „dachtal” este pesticidul care a apărut cel mai des la teste. Folosirea acestuia este interzisă în Europa și este clasifică ca un posibil carcinogen de autorităţile americane.

Leonardo Trasande, specialist în medicina de mediu la Universitatea de Medicină din New York, spune că raportul este respectat în lumea academică și că este important și de folos consumatorilor care doresc să își reevalueze stilul de viaţă. Cercetătorii recomandă în continuare consumul de fructe și legume pentru un stil de viaţă sănătos, spunând că studiile actuale nu pot aproxima cu acurateţe la ce nivel mediu de pesticide este expus omul zi de zi și nici care este efectul anumitor combinaţii de pesticide asupra organismului uman.

Cert este că 90% dintre americani au un nivel de pesticide care poate fi detectat în testele de sânge și urină, însă efectele asupra sănătăţii rămân necunoscute. Un studiu realizat recent în Franţa a relevat totuși că oamenii care mănâncă organic au un risc semnificativ mai scăzut de a dezvolta cancer. Însă, este nevoie de mai multe studii pentru a confirma această concluzie.

Compania globală Monsanto este vizată de mai multe procese deschise de oameni care se plâng că folosirea pesticidului Roundup le-a cauzat cancer. În cel mai recent caz, un juriu de șase persoane din San Francisco, SUA, a dat un verdict în favoarea unui agricultor care după 26 de ani de folosire a pesticidului a dezvoltat un cancer.

Procesul se judecă pe două speţe diferite. Deocamdată, bărbatul a câștigat prima fază, în care a acuzat compania că nu a fost sinceră în ce privește riscurile folosirii pesticidului. În a doua etapă, avocaţii fermierului vor încerca să demonstreze că firma este cel puţin parţial responsabilă pentru cauzarea cancerului. Avocaţii sunt optimiști, având în vedere că doar acum câteva luni un tribunalul din California a acordat daune de 80 de millioane de euro unui fermier care a acuzat că pesticidul Roundup i-a cauzat cancer.

Roundup conţine substanţa activă glifosat și este un pesticid neselectiv, care combate un spectru larg de buruieni anuale și perene cu posibile utilizări la toate culturile agricole, inclusiv la pepinierii forestiere și păduri, pășuni și vegetaţia de agrement. Pesticidul se găsește de vânzare și în România la discreţie, inclusiv pe emag.ro.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro