România are cea mai scăzută natalitate din ultimii 6 ani

În primele 9 luni ale anului 2019 s-au născut cei mai puţini copii din ultimii 6 ani, pentru care există date lunare defalcate în baza de date a Institutului Naţional de Statistică, arată o analiză realizată de Edupedu.ro.

În intervalul ianuarie-septembrie 2019, s-au născut 139.829 de copii, cu peste 3.000 mai puţini faţă de aceeași perioadă a anului trecut, numărul fiind cel mai mic înregistrat în ultimii 6 ani, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

În septembrie 2019 s-a înregistrat nașterea a 17.707 copii, cu 701 mai puţini decât în august 2019, dar cu 880 mai mulţi faţă de septembrie 2018.

De fapt, 2018 a fost anul în care s-au născut cei mai puţini copii din ultimii 50 ani: 188.755, cu 17.000 mai puţini decât în 2017. Numărul anual de nou-născuţi nu a mai scăzut atât de drastic din 1967, anul care a urmat decretului ceaușist de interzicere a avorturilor și metodelor contraceptive. Între 1970 și 1980, în România s-au născut, în medie, 360.000 de copii pe an, iar în 1990 s-au înregistrat 314.746 de nașteri.

Numărul de nașteri din 2018 a fost mai scăzut chiar și decât cel din 2011, an de criză în care România a luat măsuri de austeritate, printre care reducerea salariilor bugetarilor și limitarea indemnizaţiei de creștere și îngrijire a copilului.

Populaţia ţării a scăzut sub 20 de milioane de locuitori, iar cifrele ar putea continua să scadă: până în 2060, populaţia ar putea să numere doar 17,44 milioane, potrivit estimărilor Institutului Naţional de Statistică.

Printre motivele scăderii populaţiei se numără imigraţia, reducerea ratei natalităţii și fertilităţii și creșterea vârstei medii a mamei la prima naștere, de la 23,7 ani, în 2000, la 26,2 ani, în 2012.

„Demografic, pentru a înlocui populaţia actuală, ar trebui să avem 2,1 copii născuţi de o femeie. Dacă avem mai puţin de 2,1 copii născuţi de o femeie, nu putem rămâne la nivelul populaţiei de 20 de milioane de locuitori”, a explicat Tudorel Andrei, președintele Institutului Naţional de Statistică.

Psihologul Ilie Marinescu leagă natalitatea în scădere din ţara noastră de instabilitatea financiară cu care se confruntă românii. „Există temeri legate de viitorul pe care aceştia l-ar putea asigura propriilor copii. Mai grav este că cei care preferă să nu mai conceapă copii sunt din pătura de mijloc. Aproape că au renunţat să mai facă copii. Nesiguranţa zilei de mâine este un motiv care îi sperie pe românii care ar putea deveni părinţi”, spune psihologul.

Românii își doresc copii, dar nu se mai grăbesc să-i facă în România, explică și Ana Măiţă, președintele Asociaţiei Mame pentru Mame: „Românul e tradiţional, vrea copii, e pentru familie, dar nu aici. Nu e mulţumit nici de sistemul de sănătate, nici de cel educaţional. Vrea să trăiască mai bine, pentru copii în principal. Şi atunci pleacă şi îi face în altă parte, asta e realitatea. (…) În străinătate, tinerii au şansa să îşi clădească un nivel de trai mai bun şi au parte de stabilitate, care aici lipseşte.”

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro