Rusia vrea o statuie-gigant cu Isus Hristos pe locul unei statui a lui Lenin

„Pe altceva nu aveam pe ce să cheltuim banii publici? Mai bine îi cheltuiam pe spitale, școli, drumuri…” Sună cunoscut? Nu vă grăbiţi însă să credeţi că această remarcă este una românească pentru că ea vine din Rusia, de la o rezidentă a orașului Vladivostok, nemulţumită de planurile autorităţilor locale de a construi o statuie a lui Isus mai înaltă decât statuia din Rio de Janeiro.

Autorităţile de stat din Vladivostok, cel mai mare oraș din estul îndepărtat la Rusiei plănuiesc să ridice o statuie-gigant înfăţișându-L pe Iisus Hristos pe locul unde, în urmă cu 50 de ani, era programată construirea unei statui a lui Vladimir Lenin.

Noua sculptură, care nu a fost deocamdată aprobată de Biserica Ortodoxă Rusă, are peste 38 de metri înălţime – cât statuia emblematică din Rio de Janeiro, au anunţat reprezentanţii Viatski Posad, un ONG creștin ortodox rus. Sculptura din Rusia o va întrece însă în înălţime pe cea din Rio, pentru că va fi ridicată pe un piedestal care, și el, va avea 30 metri. „În total, statuia va avea 68 metri înălţime”, a declarat Genadi Tsurkov, președintele centrului Viatski Posad.

Reacţiile la ideea unui monument religios de asemenea anvergură au fost amestecate. Suporterii spun că proiectul va „simboliza unitatea poporului rus” și că „va bincuvânta” ambarcaţiunile care vin și pleacă din orașul portuar cu deschidere la Oceanul Pacific. Cei care i se opun spun că banii puteau fi investiţi în obective care să vizeze mai degrabă infrastructura în serviciul public. Deși Tsurkov a spus că statuia, ale căror costuri nu au fost încă definitivate, va fi ridicată din investiţii private, criticii spun că aceasta ar putea fi parte dintr-o schemă de spălare de bani.

Iniţiativa monumentului ar aparţine, se pare, unui monah influent, pe nume Ilie, duhovnic al Patriarhului Kirill, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse. Acesta i-ar fi sugerat lui Tsurkov să construiască statuia „ca să protejeze Rusia noastră de ameninţarea estului”. Cel puţin așa spunea Tsurkov într-un interviu pentru Govorit Moskva.

Roman Lunkin, analist în cadrul Academiei Ruse de Știinţe din Moscova, a declarat pentru Religion News Services, că Biserica Ortodoxă Rusă ar putea să nu aprobe proiectul pentru că designul care i-a fost propus aduce mai degrabă cu statuile romano-catolice. „În ortodoxie există o tradiţie a ridicării de cruci, dar nu și de statui”, a explicat Lunkin.

Statuia din Vladivostok nu ar fi prima structură creștină ridicată pe locul unui monument dedicat lui Lenin. În anul 2000, Catedrala lui Hristos Mântuitorul, din Moscova, a fost sfinţită pe locul unde cândva fusese o catedrală, demolată la ordinele lui Stalin în 1931 pentru a face loc Palatului Sovieţilor. Clădirea care, la cei 308 metri înălţime care i fuseseră proiectaţi, ar fi fost cea mai înaltă clădire la momentul acela și ar fi urmat să aibă pe acoperiș o statuie colosală a lui Lenin. Construcţia a fost însă amânată și apoi anulată odată cu izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro