Salvatorul

Devoțional zilnic 10 iunie 2019

Tot așa să lumineze și lumina voastră înaintea oamenilor, ca ei să vadă faptele voastre bune, și să slăvească pe Tatăl vostru, care este în ceruri. Matei 5:16

Nicholas Winton este un personaj discret, iar gesturile lui umanitare ar fi rămas secrete poate și în ziua de azi, dacă soția sa nu ar fi insistat ca lumea să le afle. În anul 1939, în pragul celui de al II-lea Război Mondial, Winton a reușit să scoată din Cehoslovacia 669 de copiii, majoritatea provenind din familii evreiești.

În decursul anului, opt trenuri pline cu copii au părăsit Cehoslovacia și au urmat drumul spre Marea Britanie, în încercarea de a-i scăpa de Holocaust.  Operațiunea susținută de Nicholas Winton a fost cunoscută mai târziu sub numele de Kindertransport.

Abia în anul 1988 documentele care consemnau transporturile lui Winton au fost făcute publice. În acel an, soția lui a „complotat” cu postul BBC pentru a-i face o surpriza modestului salvator. Realizatorii au invitat în platou o parte din copiii salvați de la Holocaust, iar prezentatoarea a întrebat dacă este vreo persoană care îi datorează viața lui Nicholas Winton. În acel moment, toate persoanele s-au ridicat în picioare, spre surprinderea salvatorului lor.

Chiar dacă vreodată găsești cu cale să faci un bine fă acel lucru cu toată inima și gândește-te că uneori poți fi salvatorul vieții acelei persoane. Nu obosi niciodată în facerea de bine ca lumina ta să lumineze înaintea oamenilor și prin faptele tale ei să îl poată slăvi pe Dumnezeu! Îți doresc o zi plină de frumos și rodnică în fapte bune.

Szasz-Gerocs Gertrud-Laura, Coordonator Explratori Cluj

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro