Samariteanul milos

Devoțional zilnice 28 octombrie 2018

Dar un samaritean care era în călătorie a venit în locul unde era el și, când l-a văzut, i s-a făcut milă de el. (Luca 10:33)

Pe drumul care coboară de la Ierusalim la Ierihon, printr-o trecătoare sălbatică, iată, călătorește un om. La un moment dat este atacat de tâlhari, care îl jefuiesc, îl bat și-l lasă aproape mort. Pe același drum coboară un preot, care aruncă doar o privire spre omul rănit. Ceva mai târziu, coboară și un levit. Se oprește și privește la cel suferind, dar, deși știe prea bine ce are de făcut, pleacă mai departe.

Acești doi oameni „aveau ocupații sfinte și pretindeau că sunt tălmăcitori ai Scripturilor. Când au privit la omul rănit, n-au știut dacă este din neamul lor sau nu. Se gândeau că s-ar putea să fie samaritean și, de aceea, au trecut pe alături” (Viața lui Iisus, ed. 2015, p. 431).

Călătorind pe același drum, un samaritean ajunge la locul unde zăcea suferindul și, când l-a văzut, i s-a făcut milă de el. „Și-a scos haina ca să-l acopere. […] L-a așezat apoi pe asinul lui și l-a dus la un han, având toată noaptea grijă de el. Dimineața, l-a dat în grija hangiului, a plătit totul […] și, nefiind mulțumit numai cu atât, a luat măsuri și pentru alte nevoi, spunând gazdei: «Ai grijă de el și orice vei mai cheltui, îți voi da înapoi la întoarcere»” (Ibidem).

Domnul Hristos Își îndreaptă privirea către învățătorul Legii, care Îi pusese o întrebare la început și, cu o expresie prin care pare că-i citește sufletul, îi adresează o contraîntrebare: Care dintre acești trei ți se pare că este aproapele celui ce căzuse între tâlhari? (Luca 10:36). El a răspuns: «Cel ce și-a făcut milă cu el». Isus i-a zis: «Du-te și fă și tu la fel!»” În felul acesta s-a răspuns pentru totdeauna la întrebarea Cine este aproapele meu? Hristos a arătat că aproapele nostru […] este orice om care are nevoie de ajutorul nostru.

În parabola despre samariteanul milos, Isus a prezentat tabloul Său și al misiunii Sale. Când vedem ființe omenești în suferință, fie din cauza bolilor, fie din cauza păcatului, să nu zicem niciodată: Aceasta nu mă privește. Atitudinea față de frații noștri arată care este atitudinea noastră față de Dumnezeu. Iubirea de Dumnezeu în inimă este singurul izvor pentru iubirea de aproapele.

Eu aleg să fiu azi un samaritean milos. Tu ce alegi?

Magdalena Toma, Arad

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro