SARA – Nu coborî ștacheta!

Devoțional zilnic 2 februarie 2020

Când era aproape să intre în Egipt, a zis nevestei sale Sarai: “Iată, știu că ești o femeie frumoasă la față. Spune, rogu-te, că ești sora mea, ca să-mi meargă bine din pricina ta, și sufletul meu să trăiască datorită ție”. – Geneza 12:11,13Se spune că, odată, adevărul a mers la râu să facă o baie. Și-a lăsat hainele pe mal și a intrat să se scalde. Nu după mult timp, minciuna a trecut pe acolo. Văzând pe mal hainele adevărului și-a zis: „Ce ocazie! Voi lăsa hainele mele și mă voi îmbrăca în hainele adevărului”. Zis și făcut! Apoi, a plecat în grabă. Când adevărul a ieșit din apă, a dat fuga să se îmbrace. Și, surpriză! Hainele lui nu mai erau acolo dar, recunoscând hainele minciunii, și-a dat seama ce s-a întâmplat. „Ce să fac?”și-a zis el. „Să plec dezbrăcat sau să mă îmbrac cu hainele minciunii?” Povestea spune că, adevărul a ales să nu se îmbrace cu hainele minciunii, și a plecat pe străzi gol. De aici s-a născut expresia Adevărul gol-goluț. Dar, e doar o poveste… cu tâlc!

Sara are și ea povestea ei de viață. Un capitol din această poveste relatat în versetele citate este pe de o parte trist, pe de altă parte fericit. Trist – pentru că a ales să mintă și era s-o pățească rău de tot. Fericit – pentru că, Dumnezeu, a intervenit și a privit la ce putea deveni ea.

Din experiența frumoasei Sara înțelegem că șiretenia omenească este fără valoare, iar scăparea de teamă și încurcătură vine de la Dumnezeu. Presupusul lor plan „înțelept” era chiar ridicol! Cum putea aștepta Avraam să o păstreze ca nevastă, când Sara însăși a negat relația lor de căsătorie? Cum gândea el să o ocrotească mai eficient în calitate de soră a lui, decât ca soție?

Frumusețea este un dar de la Dumnezeu. Dacă însă, din pricina ei, faci alegeri greșite, contrar voinței lui Dumnezeu, pocăiește-te! Dacă ți se face o rugăminte irezistibilă de a face compromis, de a călca adevărul în picioare, nu ceda ispitei, chiar dacă cererea ar putea fi îndreptățită. Când ți se propune să cobori puțin ștacheta, rezistă tentației! Alege adevărul gol-goluț decât minciuna.

Diavolul e specialist în a propune „scurtături” pentru a rezolva o problemă. A făcut-o cu Isus în pustie când a mers să-L ispitească, și o va face și cu tine. Amintește-ți răspunsul lui Isus: „Înapoia Mea, Satano!” 

Isus a biruit ispita! Și tu poți birui, prin harul Lui! Onorează-L pe Dumnezeu în orice situație din viața ta și încrede-te în El!
Valentin Petreacă, Pastor – Oltenia

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro