Devoțional zilnic

SARA – Nu coborî ștacheta!

Când era aproape să intre în Egipt, a zis nevestei sale Sarai: “Iată, știu că ești o femeie frumoasă la față. Spune, rogu-te, că ești sora mea, ca să-mi meargă bine din pricina ta, și sufletul meu să trăiască datorită ție”. – Geneza 12:11,13Se spune că, odată, adevărul a mers la râu să facă o baie. Și-a lăsat hainele pe mal și a intrat să se scalde. Nu după mult timp, minciuna a trecut pe acolo. Văzând pe mal hainele adevărului și-a zis: „Ce ocazie! Voi lăsa hainele mele și mă voi îmbrăca în hainele adevărului”. Zis și făcut! Apoi, a plecat în grabă. Când adevărul a ieșit din apă, a dat fuga să se îmbrace. Și, surpriză! Hainele lui nu mai erau acolo dar, recunoscând hainele minciunii, și-a dat seama ce s-a întâmplat. „Ce să fac?”și-a zis el. „Să plec dezbrăcat sau să mă îmbrac cu hainele minciunii?” Povestea spune că, adevărul a ales să nu se îmbrace cu hainele minciunii, și a plecat pe străzi gol. De aici s-a născut expresia Adevărul gol-goluț. Dar, e doar o poveste… cu tâlc!

Sara are și ea povestea ei de viață. Un capitol din această poveste relatat în versetele citate este pe de o parte trist, pe de altă parte fericit. Trist – pentru că a ales să mintă și era s-o pățească rău de tot. Fericit – pentru că, Dumnezeu, a intervenit și a privit la ce putea deveni ea.

Din experiența frumoasei Sara înțelegem că șiretenia omenească este fără valoare, iar scăparea de teamă și încurcătură vine de la Dumnezeu. Presupusul lor plan „înțelept” era chiar ridicol! Cum putea aștepta Avraam să o păstreze ca nevastă, când Sara însăși a negat relația lor de căsătorie? Cum gândea el să o ocrotească mai eficient în calitate de soră a lui, decât ca soție?

Frumusețea este un dar de la Dumnezeu. Dacă însă, din pricina ei, faci alegeri greșite, contrar voinței lui Dumnezeu, pocăiește-te! Dacă ți se face o rugăminte irezistibilă de a face compromis, de a călca adevărul în picioare, nu ceda ispitei, chiar dacă cererea ar putea fi îndreptățită. Când ți se propune să cobori puțin ștacheta, rezistă tentației! Alege adevărul gol-goluț decât minciuna.

Diavolul e specialist în a propune „scurtături” pentru a rezolva o problemă. A făcut-o cu Isus în pustie când a mers să-L ispitească, și o va face și cu tine. Amintește-ți răspunsul lui Isus: „Înapoia Mea, Satano!” 

Isus a biruit ispita! Și tu poți birui, prin harul Lui! Onorează-L pe Dumnezeu în orice situație din viața ta și încrede-te în El!
Valentin Petreacă, Pastor – Oltenia