Sarea și adevărul

Devoțional de seară 12 martie 2018

Lumea, așa cum o știm noi astăzi este rezultatul multor secole de luptă pentru adevăr. Cele mai multe bătălii au lăsat o amprentă însângerată și dureroasă în analele istoriei. Așa se face că, de regulă, cei care au câștigat războaie nu au fost cei care au cunoscut adevărul, ci armatele cu „mușchii cei mai încordați”.
Au fost momente și oameni care, de-a lungul istoriei au folosit mai mult puterea cuvântului și adevărul decât armele și forța. Și au avut succes! Mahatma Gandhi e un personaj de acest fel. Născut în India anilor 1869, după trecerea anilor ajunge să cunoască dificultățile pe care le aveau indienii din cauza colonialismului britanic. Una din acțiunile importante pe care le face Gandhi împotriva britanicilor este un traseu foarte interesant. Mult mai lung decât cel din tabăra Explo. Indienii erau nevoiți să cumpere cu prețuri foarte mari sarea adusă din Anglia. Gandhi s-a gândit la o metodă de a schimba acest lucru. În 12 martie 1930 Gandhi pornește împreună cu 78 de susținători în „marșul sării”, lung de 390 de km. În 24 de zile grupul de protestatari ajunge pe țărmul Mării Arabiei, unde extrag sarea din apa, fără să plătească taxe britanicilor. După acest marș Gandhi a fost închis aproape un an în închisoare. A fost, însă, momentul de pornire a unei campanii de nesupunere civilă a indienilor față de britanici. Principiul lui Gandhi se baza pe lipsa violenței și pe adevăr (această mișcare s-a numit Satyagraha, în limba sanscrită și însemnă forța adevărului). Gandhi continuă lupta non-violentă pentru drepturile poporului indian, până când, în 15 august 1947 obține independența Indiei.

Adevărul care l-a motivat pe Gandhi e că oamenii sunt egali. Indiferent de rasă sau religie, toți oamenii au dreptul la viață și libertate. Într-o lume în care câștigă forța, Gandhi face apel la învățătură, muncă și adevăr. Poate e calea mai grea, dar e cea care dă rezultate. Mult înaintea lui Gandhi, vine Isus într-o lume violentă și înfruntă cu răbdare toate provocările, inclusiv moartea. Cum reacționezi atunci când ești provocat dar știi că ai dreptate? Isus a murit ca tu să afli adevărul. Și adevărul e că ești iubit de Dumnezeu! Te invit în tabăra luptătorilor non-violenți care proclamă acest adevăr. Știi care a fost principiul lui Isus?

„Dacă rămâneți în Cuvântul Meu, atunci sunteți în adevăr ucenicii Mei. Veți cunoaște adevărul, iar adevărul vă va elibera.” Ioan 8: 31-32

Adrian Dorgo, Director Exploratori, Conferința Transilvania Nord

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro