Șarpele cel vechi, asupritorul – partea I

Devoțional de seară 31 octombrie 2019

Dar Nahaş Amonitul le-a răspuns: „Voi face legământ cu voi dacă mă lăsaţi să vă scot la toţi ochiul drept.” – 1 Samuel 11:2

Nahaş Amonitul şi-a condus armata într-un mod ameninţător înspre Israel şi a asediat Iabesul din Galaad. Bărbaţii speriaţi din Galaad au început să negocieze cu acest amăgitor. „Fă legământ cu noi, şi-ţi vom fi supuşi” (1 Samuel 11:1).

Nahaş, al cărui nume înseamnă „şarpe”, a răspuns: „Nu este nevoie să ne luptăm”, a spus linguşitor. „Voi semna cu bucurie tratatul tău de pace, alăturându-te slujbei noastre, numai dacă…”, a adăugat cu şiretenie, „dacă mă lăsaţi să vă scot la toţi ochiul drept”.

Scoaterea ochiului drept însemna a se preda, deoarece arcaşul are nevoie de ochiul drept pentru a trage săgeata, iar ochiul drept al unui soldat îi direcţionează sabia din mâna dreaptă în timp ce ochiul stâng este protejat de scut. Abilitatea armatei de a lupta este distrusă când luptătorii nu mai văd cu ochiul drept. Ochiul stâng rămas le permite luptătorilor învinşi să vadă încât să se poată întoarce acasă ca fermieri şi păstori şi să slujească drept sclavi naţiunii învingătoare.

Vrăjmaşii neprihănirii folosesc deseori tactici de intimidare. Ei ştiu că oamenii vor alege calea în care vor întâmpina cât mai puţină opoziţie. Goliat ştia aceasta când, mai târziu, a batjocorit armata israelită asediată: „Salvaţi-vă de la necazul războiului; trimiteţi-mi un om. El îşi va pierde viaţa, desigur, dar voi, care veţi mai rămâne, veţi trăi şi veţi deveni servitorii noştri.” în mod ironic, mesajul lui Goliat este redat involuntar de Caiafa: „Este de folos să moară un singur om pentru norod” (loan 18:14).

Biblia ne spune: „Omul nelegiuit umblă cu neadevărul în gură, trage din ochi” (Proverbe 6:12,13, NKJV). A trage din ochi înseamnă că un ochi este închis, lucru care ne aminteşte de cererea amăgitorului de a scoate ochiul drept. Acel şarpe vechi, amăgitorul, încă cutreieră pământul căutând pe cineva căruia să îi poată scoate ochiul şi să îl ia ca sclav. În mod uimitor, acoperirea ochiului drept sau întoarcerea în profil în faţa camerei pentru a ascunde ochiul drept este o poză populară. Nimeni nu trebuie să facă acel simbol care este o imagine a predării voinţei celui rău.

Când te confrunţi cu războaie spirituale, şarpele amăgitor îţi oferă o cale mai uşoară de a scăpa de bătălie. Te vei supune sclaviei şi orbirii ochiului drept sau te vei folosi de vederea ambilor ochi spirituali pentru a-L urma pe Isus, Singurul care a murit ca să îşi salveze poporul de la asediul şarpelui?


Rebecca Timon

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro